zaterdag 1 september 2012

Nederland draagt piraten over aan Seychellen

(English summary: six suspected Somali pirates have been handed over by The Netherlands to the Seychelles, where they will stand trial. The six had been apprehended on 13 August by Marines of the Dutch Navy vessel HNLMS Rotterdam, following a chase which had involved several reconnaissance airplanes and navy ships of EU and NATO counter-piracy operations. The suspects have been flown from Salalah (Oman) to the Seychelles on board of a Dutch Air Force KDC-10 plane. HNLMS Rotterdam is the current flagship of NATO operation 'Ocean Shield')

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam heeft vandaag zes van piraterij verdachte personen ter berechting overgedragen aan de Seychellen. De Rotterdam neemt als vlaggenschip deel aan de NAVO antipiraterijmissie Ocean Shield rond de Hoorn van Afrika.

Hr. Ms. Rotterdam
De vermoedelijke piraten zijn in Salalah, een havenstad in Oman, aan land gebracht. De Rotterdam deed de stad aan voor een regulier havenbezoek. Van daar zijn de verdachten met een KDC-10-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht onder marechausseebegeleiding overgebracht naar de Seychellen. Hier werden ze samen met het gevonden bewijsmateriaal overgedragen aan de autoriteiten.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Veiligheid en Justitie en het Nederlandse Openbaar Ministerie werkten nauw samen bij het zoeken naar een land in de regio dat de vermeende piraten wilde overnemen. Ook de Nederlandse ambassades in de regio speelden hierbij een belangrijke rol. Dat de Seychellen de verdachten nu gaat vervolgen past in het streven om piraten in de regio te berechten.

Het zestal werd op 13 augustus gevangen genomen na de succesvolle bevrijding van een gekaapte dhow. Bij de actie werden 14 gegijzelde bemanningsleden bevrijd. Hr.Ms. Rotterdam zet haar patrouilleactiviteiten in de Golf van Aden voort.

(ministerie van Defensie, 1 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten