donderdag 27 september 2012

'Luchtpost' voor Defensiehelikopter bij Somalië

Hr. Ms. Rotterdam is gisteren voor de Somalische kust voorzien van een onderdeel voor één van beide Cougar transporthelikopters die aan boord zijn. Een Deens maritiem patrouillevliegtuig dropte de oliekoeler en bijbehorende elementen, verpakt in een aan een parachute bevestigde container, in zee. Die werd vervolgens met een rubberboot van het marineschip opgepikt.

Deense Bombardier Challenger dropt onderdeel voor helikopter (foto: Marine)

De zogenoemde airdrop was het resultaat van een mooi staaltje samenwerking tussen Hr. Ms. Rotterdam, de NAVO-staf aan boord, de Deense luchtmacht, de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie en het Defensie Helikopter Commando. Voor veel van de opvarenden van de Rotterdam was het de eerste keer dat ze deze unieke manier van bevoorraden konden aanschouwen.

Creatieve oplossing
 “Normaal krijgen we onze voorraden in een haven of van een bevoorradingsschip”, vertelt hoofd logistieke dienst luitenant-ter-zee 1 Rob van den Heuvel. “Maar die waren nu allemaal erg ver weg en onze patrouilles op zee duren lang in dit enorm grote operatiegebied. Zodoende bedachten we deze creatieve oplossing waardoor de Cougar weer snel valt in te zetten bij het bestrijden van piraterij.”

Ocean Shield
Hr. Ms. Rotterdam is momenteel vlaggenschip van NATO Task Force 508 van de operatie Ocean Shield. De missie rond de Hoorn van Afrika is bedoeld piraterij te bestrijden. Het schip telt 350 militairen van alle krijgsmachtdelen en uit 8 NAVO-landen. Ook het Deense maritieme patrouillevliegtuig dat Hr. Ms. Rotterdam bevoorraadde neemt deel aan Ocean Shield.

(ministerie van Defensie, 27 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten