vrijdag 7 september 2012

CDS Middendorp: verdere afbraak krijgsmacht zou dom zijn

Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp, tijdens de uitreiking Herinneringsmedaille Vredesoperaties op de Wereldhavendagen op 7 september 2012 te Rotterdam.

Militairen, dames en heren,

Wij staan hier in het kloppend hart van de Nederlandse economie. Hier, in de haven van Rotterdam, komt ons geld binnen. De handel met het buitenland, dat is hoe Nederland voor een belangrijk deel zijn boterham verdient.

Nederland is groot geworden dankzij het water. Letterlijk. We hebben half Noord-Holland drooggelegd. En nu, de Tweede Maasvlakte. Een fantastische prestatie. Mijn felicitaties aan Rotterdam en aan de haven en de bedrijven van Rotterdam met dit hoogtepunt van Hollandse innovatie.

Maar dames en heren,

Nederland is ook op een andere manier groot geworden dankzij het water. Deze mariniers hier naast mij, die weten wat ik bedoel. Het korps mariniers is hoe de Nederlandse krijgsmacht ooit is ontstaan. Het waren de zeesoldaten die met Willem van Oranje tegen de Spanjaarden vochten. Met Michiel de Ruyter trokken ze ten strijde tegen de landen waarmee we toen in oorlog waren. We weten allemaal dat deden onze jongens niet onverdienstelijk. De Zilvervloot van Piet Heyn, die brachten ze mooi thuis.

En ook nu, levert de Nederlandse krijgsmacht fantastisch werk. Hier staan kerels die tot het uiterste getraind zijn. Ze zijn zojuist teruggekeerd van de zeeën bij Somalië, waar het wemelt van de piraten. Ze hebben er maandenlang voor gezorgd dat een groot schip van de VN, vol voedsel voor vluchtelingen, niet werd gekaapt. Zodat het eten en drinken voor de tienduizenden vluchtelingen in Somalië steeds veilig in de havens is aangekomen.

 Mariniers beveiligen het WFP-schip 'Caroline Scan'
Die risico’s van piraterij voor onze scheepvaart en onze handel, die zijn enorm. En dat merken we ook hier, in de haven van Rotterdam. Want Somalië is echt niet het enige stukje van de wereld waar het gevaarlijk is.

De schepen die vanuit Sjanghai hier naar Rotterdam willen, wacht een route vol criminelen, piraten en zeemijnen. Wij beschermen die routes Maar dat is niet het enige.

De piraten waar we last van hebben, komen uit een land vol chaos. Dat soort landen zijn een broeinest voor terrorisme, piraterij en andere ellende. Ellende waar wij in Nederland rechtstreeks last van hebben. Soms moet je dat ook bij de bron bestrijden. Daar moet je echt wat aan doen. En dat doet de Nederlandse krijgsmacht ook.

Samen met de NAVO en met de Europese landen werkt de Nederlandse krijgsmacht aan veiligheid en brengen we rust in die chaos. Zodat wij, als handelsland, ook in de toekomst onze boterham kunnen blijven verdienen.

Er zijn mensen die zeggen dat dat allemaal niet nodig is. Er zijn mensen die de Nederlandse krijgsmacht nog verder willen afbreken. Ik heb zo’n gevoel dat u in Rotterdam begrijpt hoe dom dat zou zijn. Want je hoeft een Rotterdammer hier in de haven waar voor ons land honderden miljoenen euro’s worden verdiend niet uit te leggen hoe afhankelijk we zijn van de handel en van goede contacten met andere landen.

En je hoeft een Rotterdammer op een steenworp afstand van de brandgrens al helemaal niet uit te leggen wat er gebeurt als je je havens en je belangen niet goed kunt beschermen. Dat heeft Rotterdam helaas moeten ondervinden in de geschiedenis.

Daarom zeg ik: als wij als Rotterdam, als Nederland economisch willen blijven meetellen als we overeind willen blijven dan hebben we ook tanden nodig. Dan hebben we een sterke en veelzijdige krijgsmacht nodig. Met goed materieel, en goede militairen. Militairen zoals deze mannen hier.

Zij beschermen en bewaken onze vrijheid en onze handel, onze veiligheid en onze welvaart. Net als al die andere Nederlandse militairen dat doen in Nederland en over de hele wereld.

Dames en heren,
Mag ik een groot applaus voor onze militairen en hun families?
Dank u wel.

Dan krijgen de militairen nu, als dank voor hun inzet, de herinneringsmedaille Vredesoperaties.
Mijn adjudant zal nu de bijbehorende beschikking voorlezen.

(ministerie van Defensie, 7 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten