vrijdag 14 september 2012

Duits-Nederlandse luchtverdediging een stap verder

De samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging gaat een nieuwe fase in. Gisteren zetten de projectleiders van beide landen hun handtekening onder verdergaande afspraken.

Het project moet de inmiddels decennialange samenwerking op luchtverdedigingsgebied verder uitbouwen. De reorganisaties in beide landen, waar Duitsland nog middenin zit, worden direct aangegrepen om meer doelmatig te werken.

Operationele kern
Zo wordt op het operationele vlak toegewerkt naar een Duits-Nederlandse staf die bij oefeningen en daadwerkelijke inzet de kern vormt van een op maat gemaakte lucht- en raketverdedigingstaakgroep.

Ze maakt dan gebruik van een Duits mobiel operatiecentrum voor de aansturing van zowel Patriot-, AGBADS-, MANTIS- en Stingereenheden. Van grootscheepse, structurele grensoverschrijdingen van eenheden zal echter geen sprake zijn.

Verder bundelen
Naast de operationele voordelen, zien projectleiders kolonel Jan Blom en zijn toekomstig ranggenoot Bernd Stockmann goede kansen om logistiek, opleiding en training verder te bundelen. Aan dit laatste draagt de voorgenomen terugkeer van betreffende Duitse eenheden uit de VS nog eens extra bij.

Samen met de binationale kernstaf krijgen de Duitse operationele en opleidings- en trainingseenheden de Noord-Duitse plaats Husum als thuisbasis. Hoewel het project zich door beider reorganisaties in het beginstadium bevindt, verwachten de projectleiders in 2013 een bezegeling van de overeenkomst door hun ministers.

(ministerie van Defensie, 14 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten