dinsdag 11 september 2012

Maritieme helikopter Lynx zwaait af (+ video)Defensie heeft vandaag in Den Helder afscheid genomen van de Lynx. Na bijna 36 dienstjaren is de maritieme helikopter uit dienst gesteld op Maritiem Vliegkamp De Kooy. De NH90 neemt de maritieme, transport- en zogeheten search and rescue (SAR)-taken op termijn over.

Met een fly-by van alle helikoptertypen van het Defensie Helikopter Commando brachten de luchtmacht en de marine een laatste groet aan de Lynx.

Reddingsacties
Het toestel kwam in 1976 in dienst bij de Koninklijke Marine en is sindsdien voor vele taken ingezet, in binnen- en buitenland. Zo voerde het transportvluchten, opsporingstaken, reddingsacties en medische evacuaties uit. Met de SAR-inzetten vervoerde de Lynx 1.332 mensen.

Antipiraterij
Door als boordhelikopter verkenningsvluchten uit te voeren, vergrootte de Lynx het operatiegebied van een schip of vlootverband aanzienlijk. In de West voerde de helikopter vele antidrugsoperaties uit. In de antipiraterijmissie bij Somalië was de Lynx een belangrijk instrument en fungeerde als ogen van de vloot. Bij de bevrijding van het gekaapte Duitse koopvaardijschip Taipan (2010) vervulde de helikopter een cruciale rol door mariniers aan boord te zetten.

Crashes
Van de 24 toestellen gingen er 3 verloren; bij 2 crashes op zee kwamen 1 burger en 3 bemanningsleden om en op de thuisbasis in Den Helder brandde 1 helikopter uit. Een vierde toestel strandde in 2011 bij een evacuatieactie op het strand in Libië, waarbij de bemanning en evacués 2 weken werden vastgehouden.

Van de overtollige Lynxen blijven enkele helikopters bespaard voor het historisch cultureel erfgoed of als oefenproject voor Defensietechneuten in opleiding. De overige helikopters worden in eerste instantie, mogelijk in onderdelen, verkocht. Wat uiteindelijk niet verkoopbaar blijkt, wordt verschroot.

Taken overnemen
De 20 NH90’s die de Lynx-taken gefaseerd overnemen, zijn naar verwachting in 2015 volledig operationeel. Momenteel vinden operationele testen, opleidingen en evaluaties met de nieuwe helikopter plaats. Tot die tijd neemt de AB-412 de SAR-taken bij dag over. De taak van boordhelikopter wordt in de antipiraterijmissie momenteel waargenomen door de Cougar en in de antidrugsoperatie door een Belgische Alouette.
(ministerie van Defensie, 11 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten