maandag 10 september 2012

Somalische verdachten horen strafeis

Negen Somalische verdachten van piraterij horen maandag tot welke straffen het Openbaar Ministerie (OM) hen veroordeeld wil zien. De aanklagers in Rotterdam verdenken hen van het kapen van een Iraans vissersschip voor de kust van Somalië en van het beschieten van de Nederlandse marinemensen die de vissersboot wilden controleren. Bij die controle bleken 16 vissers al vier maanden gegijzeld te zijn door de Somaliërs, aldus het OM.

Personeel van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp betrapte de vermeende piraten vorig voorjaar bij de gijzeling. De marine pakte 16 Somaliërs op, maar moest er later zeven laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Negen anderen zijn naar Nederland overgebracht om bij de rechtbank in Rotterdam terecht te staan. Aan boord van het vissersschip vond de marine automatische wapens en draagbare raketwerpers.

Het is de derde rechtszaak in Nederland tegen verdachte zeerovers uit Somalië. Eerder werd een groep mannen veroordeeld die in 2009 een Antilliaans koopvaardijschip hadden aangevallen en een groep die in 2010 het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil kaapte. In de eerste zaak legde de rechter straffen op van vijf jaar cel, in de tweede zaak gevangenisstraffen tot zeven jaar.

(ANP/RTL, 10 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten