woensdag 5 september 2012

De marine op de Wereldhavendagen (+video)

De Koninklijke Marine geeft dit weekend varend en vliegend acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tijdens dit 3-daagse evenement demonstreert de marine haar rol in de bescherming van de Rotterdamse haven en de Nederlandse handelsbelangen wereldwijd.

De marineactiviteiten tijdens de dagen staan in het teken van ‘Van Shanghai naar Rotterdam’. De zeereis is symbolisch voor de 90% van de wereldhandel die over zee gaat. Onderweg van de grootste haven ter wereld, Shanghai, naar de grootste van Europa, Rotterdam, is een veilige doorvaart niet gegarandeerd. Het maritieme krijgsmachtdeel zet zich sinds honderden jaren in voor een veilige doorvaart, en daarmee instandhouding van de Nederlandse economie. Hoe de marine dit doet demonstreert zij op spectaculaire wijze. Zo laat de Unit Interventie Mariniers (UIM) zien hoe piraten worden onderschept.

Bijzonder is de onderscheiding van een militair beveiligingsteam, een zogenoemd Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD) tijdens de opening van de Wereldhavendagen. Het team, bestaande uit zwaarbewapende mariniers en ondersteunend vlootpersoneel, beschermde de afgelopen maanden een transportschip van het Wereldvoedselprogramma tegen piraterij in de Somalische wateren.

Activiteitenkamp
Uiteraard zijn diverse schepen te bezichtigen, zoals het commando- en luchtverdedigingsfregat Hr. Ms. de Ruyter, het nieuwe patrouillevoertuig Zeeland, de onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw, het duikvaartuig Hydra en de sleepboten Gouwe en Regge. De bemanning vertelt het publiek over hun rol in een veilige oversteek ‘Van Shanghai naar Rotterdam’. Het Korps Mariniers is vertegenwoordigd met een activiteitenkamp, waar kinderen ervaren hoe het is om marinier te zijn.

Verder tonen marine en kustwacht reddingsoperaties op zee en maakt de oudgediende Lynx-maritieme helikopter voor de laatste keer haar opwachting in aanwezigheid van opvolger NH90. Dit alles wordt muzikaal opgeluisterd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ook spelen ze zaterdag, met de Tamboers en Pijpers, bij de overdracht van een korvet door Damen Shipyards aan Marokko.

(ministerie van Defensie, 5 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten