donderdag 13 september 2012

Lesje OPSEC van 'ein cooler Kerl' (b.d.)

Onderstaand stukje verscheen gisteren op de website van de hogeschool InHolland. De oplettende lezer zal waarschijnlijk weten dat generaal Cobelens al geruime tijd uit dienst en weg is bij de MIVD, en dat de huidige Directeur schout-bij-nacht Pieter Bindt is. Dat gezegd zijnde: er staan een interessante constatering (de stelling) en een pakkende anecdote (over het mededelingenbord) in. 

Lezing MIVD-topman

12 september 2012

Zeventig studenten van Hogeschool Rotterdam en de Universität Hamburg waren vorige week te gast bij Inholland Rotterdam. Zij woonden onder meer een lezing van MIVD-topman Pieter Cobelens bij over ‘Safety and Security’ in de Rotterdamse haven.

Generaal-majoor Pieter Cobelens , directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), wist zijn gehoor anderhalf uur lang te boeien met een lezing over terrorisme en de bestrijding daarvan. Aan de hand van vele voorbeelden uit zijn ervaring bij de MIVD, liet hij zien op welke wijze in ons land niet alleen aan de bestrijding van terrorisme wordt gedaan maar ook hoe de veiligheidsdiensten van de westerse landen samenwerken om terroristische netwerken in kaart te brengen en onschadelijk te maken.

Risico
“De hang naar efficiency in de westerse wereld speelt terrorisme in de kaart”. Deze prikkelende stelling was het kernpunt van zijn betoog. Cobelens legde uit dat de hang naar efficiency (roosters, afspraken, openheid, overlegstructuren, het ‘polderen’) terrorisme in de kaart speelt. Daardoor worden de acties van bijvoorbeeld militairen en politie heel voorspelbaar en is het een terrorist heel makkelijk om zijn (wan-)daden te plannen.

De MIVD-topman gaf een voorbeeld uit Afghanistan waar op het mededelingenbord van een militaire eenheid de exacte route met vertrek-, doorkomst- en aankomststijden van een groot militair konvooi was aangeplakt, omdat dat nu eenmaal de manier is waarop in ons land militairen worden geïnformeerd over de werkzaamheden van die dag. Dat niet alleen Nederlands militair personeel dit kon lezen, maar ook het ingehuurde Afghaanse personeel, laat zien dat onze hang naar efficiënt werken en informeren een bron van informatie voor kwaadwillenden kan zijn.

Interessantst
De studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Universität Hamburg volgden een uitgebreid programma over ‘Safety and Security’ in de Rotterdamse haven. Dit in het kader van het samenwerkingsverband ‘Hbo in de Haven’, waarin ook Inholland Rotterdam met de nieuwe afstudeerrichting Port and Port Area Management (voor MER, CE,IBMS,BOM en IV) participeert.

Na afloop werd er uitgebreid nagepraat door de studenten en Pieter Cobelens. Een van de Duitse studentes die onder de indruk was van de imposante figuur van Cobelens en zijn humoristische wijze van presenteren, verzuchtte dat het ‘ein cooler Kerl’ was. Deze lezing was de interessantste die ze de afgelopen week had bijgewoond.

(Hogeschool InHolland, 12 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten