dinsdag 4 september 2012

Blog: 'Het is van alles, behalve saai'


door: Richard (gastblogger)

Gastblogger Richard
Mijn naam is Richard en tijdens deze missie ben ik bestuurder van de FRISC. Dit is een robuust uitgevoerde RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat), die geschikt is om kleine eenheden met hoge snelheid te verplaatsen.

Donderdag 5 juli: inpakken
Voor de laatste keer kijk ik nog even mijn kasten na op de kazerne. Echt niets vergeten. Alleen mijn witte camouflage uitrusting voor boven de poolcirkel kom ik nog tegen. Die heb ik in elk geval zeker niet nodig. Tijdens het inladen van mijn auto besef ik hoeveel tassen en spullen ik eigenlijk bij me heb. Rugzak, tas met uitrusting voor het varen, m’n gevechtsuitrusting, 2 tassen schone kleding, tas met burgerkleding, duikspullen, 2 laptoptassen, een aantal waterdichte zakken en een doos met boeken. Je weet maar nooit in zo een lange periode. Of het wordt saai of heel druk.

Woensdag 11 juli: vertrek
De ‘grote dag’ ’is aangebroken. Vandaag vertrekken we eindelijk. Ik zeg eindelijk omdat je op een gegeven moment gewoon weg moet. Iedereen werkt naar deze dag toe. Wij zelf, maar natuurlijk ook de relaties, ouders en niet te vergeten de kinderen. De jongens zijn een dag vrij van school en het hele gezin gaat mee naar Den Helder om ons uit te zwaaien. Wij vertrekken met de kleine vaartuigen achter De Rotterdam aan om vervolgens op zee aan boord te gaan.

Eind juli: opwerken
We zitten ergens op de Middellandse Zee waar we druk bezig zijn met opwerken en trainen. Er zitten veel mensen aan boord van allemaal verschillende krijgsmachtdelen. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie en wensen om hun taak uit te kunnen voeren. Doel van het opwerken is om elkaar te leren kennen en te weten te komen wie wat voor je kan betekenen. En natuurlijk ook andersom.
Ons ‘clubje’ wordt behoorlijk aan de tand gevoeld en we bevinden ons veel op het water met onze kleine vaartuigen (HEERLIJK!). Na 3 weken stomen we op richting de Golf van Aden, het eerste inzetgebied.

Eind augustus: eerste operationele inzet
We zijn al weer ruim 6 weken van huis. Er is veel gebeurd en gedaan en ik moet zeggen: Het is van alles, behalve saai. Iedereen is druk bezig met zijn taken, inzet en werkzaamheden. Tijdens het havenbezoek aan Djibouti hebben we materialen voor de missie overgenomen van Hr. Ms. Evertsen en hebben we even kunnen ontspannen en zwemmen in een hotel. Het contrast tussen het luxe hotel en de straat, waar veel armoede heerst, is zeer groot. Welkom in Afrika!

Hr. Ms. Rotterdam
De eerste operationele inzet is inmiddels achter de rug. De Rotterdam heeft een dhow ontzet van piraten. En dat zo vroeg in de missie, we zitten hier dus niet voor niets. We zijn veelvuldig bezig met verkenningen om een goed beeld te krijgen wat er zich op het water afspeelt en maken contact met vissers en kleine vaartuigen die in het gebied varen. We doen dit vanuit een landingsvaartuig dat is ingericht als Afloat Forward Operation Base. Dit geeft ons de kans om langer op het water te blijven en een beter beeld te krijgen van het gebied.

Wie heeft dat nou? Voor het uitvoeren van je taken met een klein team en een tolk rondvaren in een supersnelle RHIB, in blauw water met een zonnetje en temperatuur van boven de 40 graden, met springende dolfijnen om je heen. Genieten als je genieten kan.

(Marine blog: de Rotterdam op piratenjacht, 3 september 2012)

1 opmerking:

  1. Wie heeft dat nou?... Hoe kom je daar?!

    Zonder al te persoonlijk te willen zijn, maar wat is je (of de benodigde) rang, functie en opleiding/ervaring Richard? (of misschien dat iemand anders dit ook kan vertellen?)

    Erg interessant om te lezen. Bedankt voor je blog.
    Vriendelijke groeten

    BeantwoordenVerwijderen