vrijdag 7 september 2012

Defensie lokt personeel


Duizenden militairen verliezen de komende tijd hun baan, maar jonge, handige soldaten krijgen juist geld toe als ze het leger in gaan. Er ligt voor hen een premie klaar van 10.000 euro als ze een technische opleiding afronden en 4 jaar in dienst blijven. Dat meldt het AD vrijdag.

Het tekort aan militairen met een technische opleiding is zo nijpend dat de krijgsmacht geen andere oplossing ziet om nieuwe rekruten te werven. Komende tijd zijn er vierduizend nieuwe mensen nodig. Een kwart van hen is technisch personeel.

Vooral automonteurs, bouwvakkers en ict'ers kunnen zo aan de slag bij bijvoorbeeld de genie. De toestroom van nieuwe mensen in deze functies blijft al jaren achter. Omdat ook bedrijven 'vechten' om goede, technici, wil Defensie nu het verschil maken en hen met een premie naar de krijgsmacht lokken.

Behoefte
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp beseft dat het een moeilijk te verkopen boodschap is in financieel zware tijden waarin 1 miljard euro moet worden bezuinigd en twaalfduizend banen verdwijnen. 'Het is pijnlijk voor de mensen waarvoor geen plek meer is in het leger. Maar zij zitten vooral op staf- en kantoorfuncties. En er is nu grote behoefte aan jonge technici.'

'Tweederangs werknemers'
Het plan wordt niet door iedereen omarmd. Volgens voorzitter Wim van den Burg van vakbond AFMP is dit de verkeerde maatregel op het verkeerde moment. 'Mensen die zich al jaren uit de naad werken voelen zich met dit soort maatregelen minder gewaardeerd. Je moet gewoon altijd zorgen voor goede voorwaarden zodat mensen bij Defensie willen werken. Dit zijn hapsnapmaatregelen waarmee huidige personeelsleden een trap na krijgen. Die voelen zich tweederangs werknemers. En nu er zo veel mensen uit moeten des te meer.'


(AD, 7 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten