donderdag 13 september 2012

Gevechtsinsignes en erekoord voor rode baretten


Tijdens een bijzonder appel hebben 3 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade gisteren een gevechtsinsigne uitgereikt gekregen voor actief en adequaat optreden onder vijandelijk vuur. Bij dezelfde gelegenheid kreeg korporaal 1 Schutte het rode erekoord voor levenreddend handelen.

Gevechtsinsigne
Van de gedecoreerde militairen kregen 2 hun onderscheiding voor hun inzet tijdens Battlegroup 5 van de Task Force Uruzgan in maart 2008. Tijdens een verkenning in de Baluchivallei kwam de eenheid onder vuur te liggen. Door snel en adequaat optreden werd de Nederlandse eenheid ontzet en de betrokken Taliban uitgeschakeld.

De derde onderscheiding was voor een militair die in de periode van september tot oktober 2007 aan verschillende operaties heeft deelgenomen en daarbij meerdere malen betrokken is geweest bij gevechtshandelingen. Hij was onder meer betrokken bij het afslaan van een aanval tijdens een patrouille te voet. Ook was hij bij een twaalf uur durend vuurgevecht.

Rode erekoord
Het rode koord is uitgereikt aan de korporaal Schutte. Op 8 april reed hij samen met zijn vriendin over de A28 toen hij getuige was van een zwaar ongeval. Hierbij sloeg een personenauto over de kop en belandde ondersteboven op de vluchtstrook. Schutte was als eerste bij het voertuig en ontfermde zich onmiddellijk over het slachtoffer Jannie Teunissen, vandaag ook aanwezig. Hij bevrijdde haar uit een levensbedreigende situatie met een lekkende brandstoftank en verleende vervolgens hulp tot de komst van de hulpdiensten.

(ministerie van Defensie, 13 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten