dinsdag 4 september 2012

Voortgang politietrainingsmissie Kunduz

Het Duitse Max Planck instituut startte maandag in Kunduz-stad een training in administratief- en bestuursrecht. De training is bedoeld voor advocaten, maar ook voor juristen van overheidsinstellingen. Het wetenschappelijke instituut wordt ondersteund door Nederland en draagt bij aan de opbouw van de justitieketen in de provincie Kunduz.

Naast deze activiteiten gericht op het versterken van de rechtspraak werden door de Nederlandse militairen van de Police Training Group (PTG)  trainings- en begeleidingsactiviteiten uitgevoerd in Khanabad en Imam Sahib. Ook die in Kunduz-stad werden voortgezet, evenals de eerste basiscursus voor vrouwen. 15 vrouwelijke aspirant-agenten volgen de opleiding tot agent.

Op de lokale radio werden diverse radiospots uitgezonden om de lokale bevolking bekend te maken met de Nederlandse trainingen. Om die reden beantwoorden de commandant van de PTG en de civiele vertegenwoordiger ook vragen van luisteraars in een radio-uitzending in het district Imam Sahib. Dit is het vierde district in de provincie Kunduz waar Nederlanders agenten opleiden.

Het Amerikaanse leger maakte afgelopen week bekend tijdelijk gestopt te zijn met de trainings- en begeleidingsactiviteiten voor de Afghan Local Police. Dit is een specifiek Amerikaans programma en geen NAVO-training. Het betreft het besluit om een aantal nieuwe rekruten voor de politie opnieuw te screenen, na schietincidenten met Afghaanse rekruten. Dit heeft dus niets te maken met de Nederlandse inzet in Kunduz. Deze verloopt volgens planning.

30 politietrainers bezochten een weeshuis in Kunduz. Ze hebben een aantal verbeteringen aan het weeshuis gedaan, dat door geldgebrek in verval was geraakt. Vanwege de Ramadan was er tijd om dit project aan te pakken. Met de beperkte middelen die de PTG heeft voor goodwillprojecten schilderden zij een aantal muren opnieuw. Ook versierden ze samen met de weeskinderen de muren met bloemen en dieren. Tevens overhandigden ze pannensets, schriften en dekens.

(ministerie van Defensie, 34 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten