maandag 10 september 2012

OM eist in totaal 90 jaar cel tegen Somalische piraten

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van 10 jaar geëist tegen negen Somalische piraten die in het voorjaar van 2011 Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten. Bij het opzetten van de hinderlaag en tijdens het vuurgevecht dat daarop volgde, zetten de piraten gegijzelde bemanningsleden uit Iran in als menselijk schild. ,,De verdachten hebben met hun daden aangetoond geen enkel respect te hebben voor andermans leven,'' oordeelde de officier van justitie bij het Landelijk Parket.

De confrontatie tussen de piraten en de mariniers vond plaats in de vroege ochtend van 2 april 2011. Het Nederlandse oorlogsschip Hr. Ms. Tromp patrouilleerde op dat moment voor de kust van Somalië, in het kader van de internationale anti-piraterijmissie Ocean Shield.  Mariniers in hulpvaartuigen (RHIB's) van de Tromp wilden een vissersschip controleren, toen zij onverwacht werden beschoten.  ,,Een groep marinemensen, in twee kleine open bootjes, die op een woelig wateroppervlak onder vuur worden genomen door een onzichtbare tegenstander. De RHIB's werden daarmee letterlijk schietschijf,'' zo schetste de officier de levensgevaarlijke situatie op zitting.

Menselijk schild
Het vuur op de mariniers werd volgens het Openbaar Ministerie geopend vanaf een Iraans vissersschip, dat was gekaapt door Somalische piraten. De piraten misbruikten de gegijzelde bemanningsleden als menselijk schild. ,,Het is slechts gelukkig toeval geweest dat hierbij geen Nederlandse of Iraanse slachtoffers zijn gevallen.'' Tijdens de schotenwisseling kwamen twee Somalische verdachten om het leven.(video met o.a. 'real world'-beelden van de gebeurtenissen op 2 april 2011)

De hulpvaartuigen van de Tromp moesten zich noodgedwongen terugtrekken uit het vuurgevecht. Toen vervolgens bleek dat een aantal piraten het vissersschip probeerde te ontvluchten, werden de RHIB's opnieuw te water gelaten. Ditmaal konden de mariniers de piraten overmeesteren.

De Nederlandse Marine hield zestien verdachten aan. Negen van hen staan momenteel terecht voor de rechtbank Rotterdam. Het Openbaar Ministerie verdenkt de piraten van zeeroof en poging tot moord. De verdachten hoorden vandaag stuk voor stuk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar tegen zich eisen. ,,We rekenen het deze verdachten extra aan dat zij middels een lafhartige hinderlaag dusdanig gewelddadig tegen de Marine zijn opgetreden. En dat terwijl de mariniers daar slechts waren om anderen te helpen.''

(Openbaar Ministerie/Landelijk Parket, 10 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten