dinsdag 25 september 2012

FRISC beschoten vanaf de Somalische kust

De bemanning van een snelle motorboot van Hr. Ms. Rotterdam is vorige week vanaf de Somalische kust beschoten.  De Nederlandse militairen hebben het vuur beantwoord en zich van de kust verwijderd.

Het zogenoemde Fast Raiding and Intercept Craft (FRISC) van de Rotterdam was bezig met een kustpatrouille toen er vanaf de wal werd gevuurd. De FRISC voer op dat moment nabij het dorp Bandar Murcayo*, gelegen aan de noordkust van Puntland.

Het ging om één schutter, die na de beschieting in de duinen verdween. Niemand raakte bij het incident gewond. In een gesprek zeiden de dorpsoudsten in het gebied zich in te spannen om de dader te pakken.

Somalië
FRISC en Hr. Ms. Rotterdam
Hr. Ms. Rotterdam voerde verkenningsmissies uit voor de noord- en oostkust van Puntland bij Somalië. Met de varende eenheden onderzocht de bemanning vissersschepen in het gebied. Het onbemande vliegtuig ScanEagle voerde verkenningsvluchten uit en ook met de Cougar-transporthelikopters werden verkenningmissies gevlogen.

De commandant van het NAVO-vlootverband voor de kust van Somalië, commandeur Ben Bekkering, sprak met leiders van kustdorpen. Daarbij ging hij in op de taken van de schepen. Bekkering luisterde ook naar de wensen van de bewoners en besprak wat zij zelf kunnen doen tegen piraterij. Ook had de commandeur een ontmoeting met de commandant van het Italiaanse marineschip ITS San Giusto, het vlaggenschip van de EU-missie Atalanta. Zij spraken over de ontwikkelingen in de strijd tegen de piraterij.

(weekoverzicht Defensie-operaties, 25 september 2012)

*Dit was overigens een van de twee dorpen waarvoor Hr. Ms. Rotterdam begin deze maand medische spreekuren had georganiseerd. Zie dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten