woensdag 19 september 2012

Kamervoorzitter Verbeet dankt militairen bij afscheid

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp was vandaag als speciale gast uitgenodigd door scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, bij het afscheid van de vertrekkende Tweede Kamerleden. Dit om de waardering voor de inzet van Nederlandse militairen vanuit de Kamer over te brengen.

In haar toespraak stond Verbeet opvallend uitgebreid stil bij het wereldwijde werk van militairen. “18 keer heb ik met u in deze Kamer stilgestaan bij de dood van de mannen die het leven hebben gelaten in Afghanistan. En elke keer opnieuw heeft dat diepe indruk op me gemaakt.” Verbeet illustreerde hiermee het belang van een breed draagvlak voor Kamerbesluiten. “Die hebben immers grote gevolgen voor het leven van mensen. En soms moeten we zelfs beslissingen nemen die gaan over zaken van leven en dood. Dat geldt bijvoorbeeld als we spreken over de inzet van ons leger.”

Niet vanzelfsprekend
Gerdi Verbeet bracht als eerste Kamervoorzitter een bezoek aan een missie. In 2009 bezocht ze samen met toenmalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm de Nederlandse militairen in Afghanistan. “Daarmee wilde ik laten zien, dat de hele Kamer, en dus ook heel Nederland, groot respect heeft voor het werk van de mannen en vrouwen die bereid zijn te vechten voor de vrede in de wereld.”

Gerdi Verbeet en CDS Van Uhm in Afghanistan, 2009

Verbeet benadrukte dat de begrippen vrijheid, democratie en rechtstaat niet vanzelfsprekend zijn, maar steeds opnieuw bevochten moeten worden. “Dat is wat we elk jaar op 4 mei herdenken, omdat ook Nederland rechteloosheid en dictatuur heeft gekend. Maar het is ook, wat we ons in deze zaal elke dag moeten realiseren.”

(ministerie van Defensie, 19 september 2012)

Zie ook: CDS en voorzitter Tweede Kamer bezoeken Afghanistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten