woensdag 5 september 2012

Hr. Ms. Rotterdam houdt medisch spreekuur bij Somalië

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam heeft op zee een medisch spreekuur georganiseerd voor de inwoners van 2 Somalische dorpen aan de noordoostkust. Dorpsoudsten uitten deze wens tijdens een bijeenkomst vorige week, over de gezamenlijke bestrijding van piraterij.

(foto: Kon. Marine)
Kort na zonsopgang ankerde een van de landingsvaartuigen met een medisch team en geïmproviseerde faciliteiten, dicht onder de kust bij het dorp Bandar Murcayo. Vervolgens kwamen de bewoners met bootjes naar de drijvende dokterspraktijk. Het medische team zag in een aantal uren meer dan 75 dorpelingen.

Kolonel-ter-zee Chris Bleeker, normaal anesthesist aan boord, had de leiding: “We hebben een groot aantal mensen met een diversiteit aan medische klachten ontvangen. Een aantal konden wij volledig behandelen. Andere patiënten kregen een ondersteunende behandeling. Allemaal waren ze blij met de hulp en verlieten ze het landingsvaartuig met een glimlach op het gezicht.”

In contact
De afgelopen moesson, een rustige periode qua piraterij, is benut om in contact te treden met de bevolking. “Om onze effectiviteit te vergroten, blijven we zoeken naar manieren om de piraten het leven verder zuur te maken”, vertelt commandeur Ben Bekkering, commandant van het NAVO-vlootverband dat rond de Hoorn van Afrika piraterij bestrijdt. “Zodoende sturen we onze schepen op pad om aan de kust contact te leggen met de bemanningen van vissersbootjes.”

Grijze schepen
Deze inspanning heeft uiteindelijk geleid tot de bijeenkomst met een groep van 50 dorpsoudsten uit de regio aan boord van de Rotterdam. Zij gaven aan te willen samenwerken om een einde te maken van de piraterij. Een van de lokale bestuurders: “Jarenlang heb ik veel grijze schepen voor onze kust zien varen. We wisten nooit zeker wat ze deden. Nu zijn we bij elkaar gekomen en als je iemand kent is het zoveel makkelijker om met elkaar te willen samenwerken.”

(foto: Kon. Marine)

“Naast het verduidelijken van de bedoelingen van de internationale gemeenschap en de NAVO, hebben we kunnen luistern naar hun zorgen en wensen”, aldus Bekkering. Het medisch spreekuur is hier een direct en belangrijk uitvloeisel van.

Uitbreiding
De Rotterdam is het vlaggenschip van NAVO-operatie Ocean Shield. Aan boord bevinden zich ongeveer 350 militairen van alle krijgsmachtdelen en uit 8 NAVO-landen. De taakgroep binnenkort uitgebreid met een Deens fregat en patrouillevliegtuig en 2 Amerikaanse fregatten.

(ministerie van Defensie, 5 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten