maandag 24 september 2012

Vlootverband vertrokken naar oefening Joint Warrior

Een Nederlands vlootverband is vandaag vertrokken voor een inzet van 4 weken. Hierbij varen de schepen om Engeland en Schotland heen en doen zij Noorwegen aan. Hoogtepunt van de reis vormt deelname aan de Britse oefening Joint Warrior, van 1 tot en met 11 oktober.

De Ruyter (li.) en Zeeland. Foto: Defensie
Het vlootverband van de Netherlands Maritime Forces (NLMARFOR) bestaat uit het vlaggenschip Hr. Ms. Evertsen, Hr. Ms. De Ruyter en de Zeeland. Tijdens Joint Warrior kan de taakgroep rekenen op luchtsteun van Zweedse, Amerikaanse en Britse jachtvliegtuigen. Tegenstand valt vooral te verwachten van een Amerikaanse taakgroep inclusief onderzeeboten, die eveneens een sterke luchtvloot op de been kan brengen.

Oefeneenheden
Voor de Nederlandse eenheden vormt het een uitgelezen mogelijkheid om met meer schepen deel te nemen aan een grote oefening, die zich hoofdzakelijk op volle zee afspeelt. Bijkomende, bijzondere, aspecten zijn piraterijbestrijding en de bescherming tegen aanvallen met snelle bootjes en waterscooters die met grote aantallen tegelijk vanuit meerdere richtingen plaatsvinden.

Voorafgaand aan Joint Warrior fungeren de Nederlandse schepen als oefeneenheden voor schepen die bij Zuid-Engeland examen doen voor hun Flag Officer Sea Training. Ter afsluiting van doen Hr. Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Evertsen ten westen van Noord-Noorwegen mee aan raketlanceringen tegen oppervlakte- en luchtdoelen. De eenheden zijn naar verwachting 19 oktober terug in Den Helder.

(ministerie van Defensie, 24 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten