zondag 10 juni 2012

Antiterreurtraining mariniers in winkelcentrum Arnhem

De Unit Interventie Mariniers (UIM) trainde gisteravond in het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg het beëindigen van een terroristische aanslag. Het was voor het eerst dat de antiterreureenheid op zo’n locatie oefende.

Er ontstond 'grote paniek' toen 5 'terroristen' begonnen te schieten in het grote en drukke overdekte complex. Om de dreiging zo snel mogelijk uit te schakelen en gegijzelde burgers te redden, bestormden 45 mariniers verdeeld over 7 teams het pand van 3 kanten.

Complexe omgeving
Pelotonscommandant Dennis: “Hoeveel tegenstand we konden verwachten en om hoeveel slachteroffers het zou gaan, was voor ons onbekend toen we het winkelcentrum binnengingen.” Met de verschillende gangen, verdiepingen, 33 gijzelaars, oefengewonden en bewapende terroristen werden de mariniers in elk geval goed getest. “Er zijn genoeg gaten en kieren waar de vijand zich kan verschuilen”, zo beschrijft marinier der eerste klasse Jelle de complexheid. Met zijn team bevrijdde hij voor de Albert Heijn 2 gegijzelde burgers en overmeesterde een terrorist.

Mariniers UIM (foto ministerie van Defensie)


Juiste procedures
Omdat de voorbereidingstijd voor zo’n actie altijd kort is, vertrouwen de mariniers op hun procedures. Deze werken goed, want alles verloopt voorspoedig. Dennis: “Aan eigen zijde vielen geen gewonden, de terroristen waren snel opgepakt en we hebben de burgers rustig in veiligheid gebracht.”

Aanleiding voor deze oefening is het schietdrama in april 2011 waarbij in een korte tijd veel slachtoffers vielen. Omdat de UIM op alle situaties in Nederland moet zijn voorbereid, is besloten in een winkelcentrum te oefenen.

Specialisten
De Unit Interventie Mariniers (UIM) is de specialistische eenheid van het Korps Mariniers voor inzet bij grootschalige en complexe terreurbestrijding in Nederland. Voor deze nationale veiligheidstaak is de UIM continu gereed voor inzet. Om de gehele keten van alarmering, inzetbaarheid, planning van een actie en uitvoering te doorlopen, vinden regelmatig oefeningen plaats.

(ministerie van Defensie, 8 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten