vrijdag 1 juni 2012

Onrust binnen PvdA over verdere bezuinigingen op Defensie


Binnen de PvdA is onrust ontstaan over het plan van de partij om 1 miljard euro te bezuinigen op Defensie. Een adviescommissie van de PvdA-fractie noemt de bezuiniging een "ondoordacht plan met desastreuze gevolgen voor de krijgsmacht".

PvdA-leider Samsom wil flink snijden in de defensieuitgaven, zo heeft hij al aangekondigd. De bezuiniging van 1 miljard euro zal hoogstwaarschijnlijk ook in het verkiezingsprogramma staan, dat volgende week wordt gepresenteerd.

De commissie heeft een brandbrief geschreven aan de PvdA-top. Volgens de adviescommissie Defensie kan Nederland internationaal op defensiegebied geen belangrijke rol meer spelen als de bezuiniging doorgaat.

"Deze plannen van de verkiezingscommissie zijn de doodsteek van de internationale ambities van de PvdA met ruim 65 jaar internationale solidariteit en verantwoordelijkheid", staat in de brief. "Met deze bezuiniging onderscheidt de PvdA zich op defensiegebied weinig van de afbraakplannen van GroenLinks en SP."

In de commissie zitten hoge ambtenaren, onder wie topambtenaar Casteleijn van het ministerie van Defensie, Wim van den Burg, de voorzitter van de militaire vakbond AFMP en deskundigen van het instituut Clingendael.

PvdA-leider Samsom laat in een reactie weten dat er wat hem betreft weinig aan de hand is. Hij vindt dat de bezuiniging voortbouwt op het verkiezingsprogramma van 2010, waarin de PvdA ook pleitte voor snijden in Defensie.

(NOS, 1 juni 2012)

1 opmerking:

  1. Erg jammer; daar komt het buikgevoel van het "gebroken geweertje" weer naar boven.

    Dit is helaas een breuk met de lijn welke de afgelopen jaren de boventoon voerde; internationaal meedoen en dus ook daar de middelen voor beschikbaar stellen.

    BeantwoordenVerwijderen