donderdag 14 juni 2012

Minister Hillen bijgepraat door militairen van Vessel Protection Detachments

Een afvaardiging van negen mariniers heeft afgelopen maandag deelgenomen aan een personeelslunch met minister Hans Hillen. De minister nodigde de leden van Vessel Protection Detachments (VPD’s) uit, omdat hij benieuwd was naar hun ervaringen en observaties tijdens hun missies. Defensie stuurt sinds vorig jaar op verzoek van reders zwaarbewapende mariniers mee aan boord van kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten. Het doel is deze te beschermen tegen piratenaanvallen.

Tijdens het gesprek was ruime aandacht voor de manier van optreden door de militaire beveiligingsteams, de samenwerking tussen de teams, de kapitein en de bemanning van de schepen, en de logistieke uitdagingen onderweg. De minister was onder de indruk van de professionaliteit en het enthousiasme en beloofde de onderwerpen mee te nemen in gesprekken met de reders.

Een aantal mariniers had deelgenomen aan een zogenoemde A-VPD, een beveiligd team dat meeging aan boord van schepen van het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties. Omdat het om een nieuw soort missie ging, gaven ze aan dat ze soms moesten improviseren.

Hillen benoemde een van de successen van de VPD’s begin dit jaar, waarbij mariniers aan boord van het schip Flintstone een piratenaanval afsloegen. Het schip, dat wordt gebruikt voor het beschermen van olie- en pijpleidingen, kon daarna veilig zijn weg vervolgen. “Dit geeft het belang aan van veilige handelsroutes voor de Nederlandse samenleving en de economie in het bijzonder. Ik ben van mening dat de individuele beveiliging van schepen volledig door militaire beveiligers moet geschieden. Onze presentie in de regio en aan boord van schepen is van groot belang. Net als de initiatieven om de echte oorzaken aan te pakken.” Naast het meesturen van VPD’s, neemt Defensie deel aan de anti-piraterijmissies Atalanta en Ocean Shield.

Dat de gecombineerde aanpak met andere landen effect heeft, blijkt uit een significante afname van het aantal kapingen of pogingen daartoe. Ook de VN zegt zeer te tevreden te zijn over de Nederlandse beveiliging van de schepen van het wereldvoedselprogramma.

Door deze Nederlandse bijdrage kunnen andere schepen, die anders het WFP-schip zouden moeten escorteren, worden vrijgespeeld voor andere piraterijbestrijdingstaken. Onlangs liet Hillen weten de capaciteit uit te breiden van vijftig naar honderd begeleide zeetransporten per jaar, ruim meer dan de huidige behoefte.


Aangevraagde en ingeplande VPD's
Voor juni zijn er twee VPD's aangevraagd en ingepland. In mei zijn er twee VPD's ingezet. De derde aanvraag is ingetrokken door de aanvrager.


(Defensiekrant, 14 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten