vrijdag 15 juni 2012

Hoge Australische onderscheiding voor Van Uhm

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm is in Canberra benoemd tot Officier in de Orde van Australië. De hoogste militair van Australië, generaal David Hurley, reikte de onderscheiding uit tijdens het werkbezoek van Van Uhm aan de Australische krijgsmacht in Australische hoofdstad.

Generaal Van Uhm is een van de weinige niet-Australische militairen die de eer te beurt valt om tot Officier in de Orde van Australië te worden benoemd. De laatste keer dat de onderscheiding werd uitgereikt, was aan de Amerikaanse generaal David Petraeus. Hij leidde namens de NAVO de missie in Afghanistan en is momenteel de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Uruzgan
De generaal kreeg de onderscheiding uitgereikt vanwege zijn uitzonderlijk militair leiderschap tijdens de missie van de Nederlandse krijgsmacht in Uruzgan. Van april 2008 tot juli 2010 viel ook de Australische eenheid onder zijn commando.

De Australiërs roemden het inspirerend militair leiderschap van Van Uhm dat leidde tot een duidelijke verbetering van de veiligheid in de provincie Uruzgan. "Ook generaal Van Uhms enorme persoonlijke betrokkenheid bij de Australische militairen is door ons zeer gewaardeerd", aldus generaal Hurley.

Van Uhm toonde zich vereerd met de hoge onderscheiding en draagt hem op aan de Nederlandse militairen die in Uruzgan hebben gediend. "Ik heb de onderscheiding gekregen, maar het zijn onze militairen die het werk hebben gedaan. Deze onderscheiding is voor hen.''

(ministerie van Defensie, 15 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten