woensdag 6 juni 2012

De Punt/Bovensmilde: 'Insigne voor militairen haalt oude wonden open'

Een insigne voor militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij de Punt en de schoolgijzeling in Bovensmilde haalt veel oude wonden open. Zowel bij Molukkers, als bij de slachtoffers. Dat zegt Emus Saija van Brink Baru namens de Molukkers.

Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers een personentrein bij De Punt. Tegelijkertijd gijzelden Molukkers in Bovensmilde ruim 100 schoolkinderen en hun onderwijzers. De gijzelingen hielden Nederland bijna 3 weken in hun greep.

Actie met mariniers
De treinkaping werd beëindigd door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verloren daarbij het leven. De gijzelnemers in de school gaven zich uiteindelijk over. De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken te erkennen.

Weigering
Minister Hillen van Defensie maakte bekend dat de militairen die een einde maakten aan de treinkaping en de gijzeling een insigne krijgen. Oud-commandant Kees Kommer die in 1977 de beschieting van de trein leidde gaat de onderscheiding weigeren. Hij vindt dat je geen medaille verdient voor het doden van mensen. Bovendien moet de Nederlandse overheid excusen maken voor de fouten met de Molukkers in de jaren '50 zegt Kommer.

Audio:
Emus Saija van Brink Baru over de insigne

(RTV Drenthe, 6 juni 2012)

1 opmerking:

  1. Chique reactie van oud commandant Kommer. Met alle respect voor de mariniers die in die tijd hebben meegedaan aan die actie. Als Hillen die mannen wil onderscheiden prima, maar verzorg dan ook maar eens wat onderscheidingen voor al die oud KNIL militairen die onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gehaald en vervolgens bij het oud vuil zijn gezet door de Nederlandse overheid. Excuses maken is wel het minste.

    Mijn gedachten gaan ondertussen uit naar de nabestaanden van de 2 omgekomen gijzelaars als ook naar de nabestaanden van de 6 omgekomen kapers/vrijheidsstrijders.

    BeantwoordenVerwijderen