donderdag 21 juni 2012

Luchtmachtbaas: luchtwapen onmisbaar bij hedendaagse operaties

"De F-16, die primair eigen eenheden en die van bondgenoten beschermt, levert een meer dan belangrijke bijdrage aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Daarnaast is de luchtverkenningstaak met RecceLite van grote waarde, onder meer bij het zoeken van bermbommen. Kortom: wederom een missie die er toe doet voor de Air Task Force." Dat zei luitenant-generaal Sander Schnitger, Commandant Luchtstrijdkrachten, donderdag op Vliegbasis Volkel.

Daar werd de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt aan 130 eerder uitgezonden militairen van voornamelijk de luchtmacht. Het betrof onderscheidingen voor het detachement van de Air Task Force dat eerst vanaf Kandahar Airfield in Zuid-Afghanistan opereerde en later vanaf Mazar-e-Sharif in het noorden. Ook de eerder uitgezonden militairen van het Air Point of Debarkation ‘Mirage’ in de Verenigde Arabische Emiraten kregen het eremetaal.

Onmisbare rol
Schnitger: "De inzet van onze systemen is belangrijk. Het laat zien dat het luchtwapen een relevante en zelfs onmisbare rol vervult bij hedendaagse operaties." Naast het beschermen van Nederlanders schieten F-16’s vanaf Mazar-e-Sharif nu ook, indien nodig, bondgenoten te hulp. "Onze F-16's zijn de enige fighters in het noorden van Afghanistan. Ze zijn van doorslaggevend belang voor het succes van de ISAF-missie in dit gebied en van de Nederlandse politiemissie." Volgens de luchtmachtbaas onderstreept dit nog meer de grote waarde en relevantie van de wapensystemen. "Immers, zonder onze F-16's of Apaches is inzet van (NL) grondtroepen in conflicten niet meer mogelijk."


Nederlandse F-16, Afghanistan (foto: Defensie)Missies zijn volgens Schnitger echter niet succesvol uit te voeren, zonder hulp van ondersteunende diensten en eenheden. "Ik wil ook de leden van het Air Point of Debarkation in de Verenigde Arabische Emiraten, hiervoor danken." Hij vergat verder het thuisfront niet dat in Nederland 'gewoon' door draaide. "Soms in spanning en onzekerheid, altijd was u de rots in de branding als het ging om het oplossen van of omgaan met alledaagse en soms ook niet alledaagse problemen", zei hij. De achterblijvers kregen roosje, of voor de kleintjes, een kindermedaille. "Beschouwt u dat als een erkenning van mij / van ons, dat uw inbreng voor ons van onschatbare waarde is geweest."

Herinneringsmedaille
De gedecoreerde militairen waren in de periode januari tot en met mei van dit jaar uitgezonden in Afghanistan waar zij deel uitmaakten van de ISAF-missie.

De Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan deelnemers van vredesoperaties die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen.

(Koninklijke Luchtmacht, 22 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten