donderdag 7 juni 2012

Mariniers bedwingen junglerivier Frans Guyana

Nederlandse mariniers hebben deze week een bijzondere tocht gemaakt door de jungle van Frans Guyana. De zeesoldaten voeren met hun snelle bootjes vanaf zee de junglerivier l’Approuague op. Iets wat ook door de Franse marine nog niet eerder is gedaan.De mariniers van de infanteriecompagnie van Aruba en het bootpeloton van Curaçao en Aruba kwamen maandag aan in Frans Guyana. Daar zetten zij hun jungletraining voort die vorige week op het Caribisch eiland Martinique van start ging.

Tactisch
Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan lanceerde de bootjes, Boston Whalers, in de riviermonding. Vanaf dat moment stonden de bestuurders voor de opgave om zo tactisch en technisch mogelijk door het onbekende gebied diep de jungle in te varen op weg naar het basiskamp Suetz van het Franse Vreemdelingenlegioen.Ramp
Optreden in rivierrijke gebieden is een expertise die steeds belangrijker wordt. Zeker in het Caribisch Gebied waar de meeste landen na een ramp vrijwel alleen bereikbaar zijn via het water. Het Korps Mariniers van het maritieme krijgsmachtdeel is gespecialiseerd in dit soort operaties. Het is een van de kennisdomeinen van de mariniers.

Overleven
De komende 2 weken worden de mariniers in de ondoordringbare vochtige jungle van het Zuid-Amerikaanse land verder getest op hun vaardigheden op het gebied van leven, overleven en vechten onder extreme omstandigheden.

(Koninklijke Marine, 6 juni 2012)
(foto's: Audiovisuele Dienst Defensie)

1 opmerking: