dinsdag 5 juni 2012

'Van spionage verdachte ambtenaar ontving 90.000 euro'


De 60-jarige ambtenaar van Buitenlandse Zaken die jarenlang vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld aan de Russische inlichtingendienst, ontving daarvoor iedere maand een 'spionageloon'.

Het ging in totaal om circa 90.000 euro, zei dinsdag de officier van justitie tijdens een zitting bij de rechtbank in Den Haag. P. zou dat geld hebben witgewassen.

In het onderzoek stuitte justitie op 450 vertrouwelijke documenten. Die werden gevonden in het huis van Raymond P. (Poeteray), op usb-sticks en op de laptop van een agent van de Russiche geheime dienst. Het zou daarbij onder meer om staatsgeheimen gaan.

''P. ontving een loon in hoogte en frequentie, dat de informatie van zodanig gewicht moet zijn geweest, dat het om staatsgeheimen gaat", zei de aanklager. Hij zocht de informatie op, leverde deze aan de Russen en kreeg het geld enkele dagen later gestort, aldus justitie.

Veiligheidsplan
Het werd dinsdag niet duidelijk wat de inhoud van de documenten precies is. De officier van justitie sprak wel onder meer over een veiligheidsplan van de Nederlandse ambassade in Chili.

P. werd eerder dit jaar aangehouden op Schiphol. Hij ging op dienstreis naar Bangkok. In zijn brillenkoker zou hij een usb-stick hebben gehad, met vertrouwelijke informatie. Volgens het OM kampte hij al jarenlang met schulden en werd hij daarom door de Russen gerekruteerd. P. kwam in beeld tijdens een Duits onderzoek naar spionage.

De rechtbank wil dat in ieder geval nog de zoon van P. wordt gehoord als getuige, eveneens als een Duits echtpaar dat een rol in de vermeende spionage speelde. Op verzoek van de verdediging worden mogelijk nog wel medewerkers van de AIVD gehoord.

Zwijgt
P. zwijgt tot nog toe in alle toonaarden over de verdenking. Hij heeft alleen wapenbezit bekend. Zijn advocaat probeerde tevergeefs hem op vrije voeten te krijgen. De zaak gaat op 21 augustus verder.

Raymond P. zorgde in 2008 als ambassademedewerker van het consulaat in Hongkong voor een internationale rel. Hij zou zijn Koreaanse adoptiedochter hebben afgestaan aan de autoriteiten van Hongkong wegens ernstige opvoedingsproblemen. Hij werd daarna overgeplaatst.

(ANP/Nu.nl, 5 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten