maandag 4 juni 2012

Staatssecretaris Knapen op werkbezoek in Burundi en Zuid-Sudan

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken is maandag begonnen aan een werkbezoek aan Burundi en Zuid-Sudan. De reis staat in het teken van het kabinetsbeleid op het speerpunt Veiligheid en Rechtsorde en de bevordering van stabiliteit in fragiele regio’s.

In Zuid-Sudan spreekt de staatssecretaris de Nederlandse UNMISS trainers en politie-experts over de hun werkzaamheden voor de verbetering van de veiligheid van de bevolking en de omstandigheden waaronder ze dat doen. Hij heeft gesprekken met de autoriteiten, VN- vertegenwoordigers en experts over de onderhandelingen, het geweld in de grensstreek en de politieke en economische situatie die is ontstaan door het dichtdraaien van de oliekraan. Het bezoek staat ook in het teken van de slechte humanitaire situatie in het land. Zo zal de staatssecretaris een bezoek brengen aan een opvangkamp voor ontheemden. Ook zal staatssecretaris Knapen aandacht besteden aan door Nederland gefinancierde programma’s op het gebied van voedselzekerheid.

De reis begint in Burundi. Daar staat het programma vooral in het teken van de opbouw van de veiligheid in het met de gevolgen van een burgeroorlog kampende ontwikkelingsland. Daarnaast bezoekt de staatssecretaris de Nederlandse trainers van Burundese AMISOM-militairen. Burundi is een van de grootste leveranciers van deze Afrikaanse troepenmacht in Somalië. Naast Nederlandse trainers voor de politie en het leger, spreekt de staatssecretaris ook de lokale bevolking, vertegenwoordigers van ngo’s, Burundese mensenrechtenverdedigers en de ministers van Openbare Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Ontwikkeling en Defensie.

(ministerie van Buitenlandse Zaken, 4 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten