vrijdag 8 juni 2012

Oproep CDS voor 'smart military medicine'

De militair medische slagkracht kan worden vergroot door meer internationale samenwerking: smart military medicine. Die oproep deed Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm vandaag aan het slot van het tweede pan-Europese congres van het Internationaal Comité voor militaire geneeskunde.

De vierdaagse bijeenkomst werd gehouden in het Marine Etablissement in Amsterdam. Vertegenwoordigers van maar liefst 31 wereldnaties verzamelden zich daar.

Poolen
“Vorige week ondertekende ik een overeenkomst met mijn Deense collega om gezamenlijk munitie in te kopen. Waarom zouden we dat niet met medicijnen of dure medische apparatuur doen? We gaan straks misschien zelfs jachtvliegtuigen gezamenlijk aanschaffen. We poolen met transportvliegtuigen vanuit Hongarije. Waarom zou dit niet kunnen gelden voor mobiele veldhospitalen of medische evacuatie-faciliteiten?”, vroeg generaal Van Uhm zich af.

De gastheer van het congres, de Nederlandse arts brigadegeneraal Rob van der Meer is het daarmee geheel eens, al gaat het om meer dan materieel.   “Door samen te werken en regelmatig met elkaar van gedachten te wisselen, leren we veel van elkaar. Het helpt ons wereldwijd naar een hogere medische standaard. Bovendien hoef je dan niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.”

Zorg
In zijn rede wees de Commandant der Strijdkrachten op het belang van goede medische zorg. “Het is een absolute voorwaarde voor het uitsturen van onze mensen. Daaronder versta ik goede opleiding, goed materiaal, zo veilig mogelijke omstandigheden en zo goed mogelijke zorg vooraf en tijdens de missie. En uiteraard ook na de missie. Bij de militaire adviezen die ik aan onze minister geef over het wel of niet kunnen uitvoeren van een missie staan deze kwesties bovenaan. De uitvoerbaarheid van een missie is daarvan afhankelijk. We zijn het aan onze militairen verplicht.“

(ministerie van Defensie, 7 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten