dinsdag 12 juni 2012

Definitief vrijspraak voor dodelijk ongeval Landmachtdagen

De Hoge Raad heeft dinsdag de eerdere vrijspraak van het hof van verantwoordelijkheid voor een dodelijk ongeval tijdens de Landmachtdagen in 2007 bevestigd. De vrijspraak is nu definitief.

De demonstratie abseilen ging fout, waardoor een 32-jarige sergeant van de Luchtmobiele Brigade met grote snelheid door een wegvliegende helikopter aan een touw 200 meter over de grond werd meegesleurd. De sergeant overleed aan zijn verwondingen.

In eerste instantie veroordeelde de rechtbank de boordwerktuigkundige voor het ongeval en gaf hem 200 uur werkstraf. Het hof sprak de man echter vrij. Overwegingen van het hof waren daarbij dat in het algemeen bij dit optreden tijdens de Landmachtdagen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid.

De Hoge Raad spreekt nu uit dat het „heeft overwogen dat – onder meer - organisatorische omstandigheden en tekortkomende veiligheidsvoorzieningen een rol speelden bij de fout die de verdachte maakte. Deze overwegingen zijn toereikend voor het oordeel van het hof dat geen sprake was van de ten laste gelegde grove of aanmerkelijke schuld bij de verdachte.”

(Reformatorisch Dagblad, 12 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten