dinsdag 19 juni 2012

Nederland wilde Russisch wapenschip inspecteren

NU.nl/Joost Nederpelt

De Nederlandse overheid heeft het Russische vrachtschip MV Alaed, dat met wapentuig en helikopters onderweg is naar Syrië, geprobeerd te bewegen om zich te laten inspecteren. Dat laat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken weten.

MV Alaed
"De Nederlandse overheid kreeg vorige week woensdag informatie over een schip dat mogelijk met helikopters en wapens aan boord op weg is naar Syrië", zegt Rosenthal in een verklaring.

"Het schip is geregistreerd in Curaçao. Er is een goede samenwerken en intensief contact tussen de Nederlandse en Curaçaose autoriteiten omtrent het schip."

De MV Alaed vervoert vermoedelijk onder meer drie Russische Mi-25 'Hind' gevechtshelikopters die voor groot onderhoud in Rusland zijn geweest. Op het moment dat het vrachtschip de Nederlandse wateren naderde ging de overheid direct tot actie over.

Geen gehoor
"We hebben als EU-lidstaat de verantwoordelijk genomen om het wapenembargo dat op Syrië van kracht is te handhaven", licht Rosenthal toe. "Vanaf dat moment hebben we intensief samengewerkt met internationale partners om te voorkomen dat het embargo zou worden geschonden."

"Nederland heeft via de Curaçaose autoriteiten geprobeerd het schip te overtuigen om zich te laten inspecteren. De MV Alaed gaf hieraan geen gehoor en schakelde op een bepaald moment haar signaalsysteem uit."

Verzekering
De Britse verzekeraar Standard Club besloot dinsdag op aandringen van de Britse overheid om de verzekering van het schip in te trekken. Daardoor kan de MV Alaed in principe in geen enkele haven meer aanmeren.

"Het schip heeft daarop rechtsomkeert gemaakt, waarmee het wapentransport is verhinderd", zegt Rosenthal, die het ondenkbaar acht dat het Syrische regime van president Assad wordt voorzien van nieuwe wapens die worden ingezet tegen onschuldige burgers."

"We blijven samen met internationale partners alert om ook in de toekomst dergelijke transporten te voorkomen", besluit de minister.

(NU.nl, 19 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten