vrijdag 22 juni 2012

Somalische piraten laten gijzelaars na ruim 1,5 jaar vrij

Een Zuid-Afrikaanse man en vrouw die sinds eind oktober 2010 werden gegijzeld, zijn donderdag vrijgelaten door Somalische piraten. Ze werden vastgehouden na kaping van hun zeilschip Choizil voor de kust van Tanzania. Op 23 november 2010 pakte Hr. Ms. Amsterdam 7 piraten op, waarvan er 5 waren betrokken bij de kaping en gijzeling. Zij zitten in afwachting van hun berechting in Nederland gevangen.

Vrijgelaten gijzelaars: Deborah Calitz en Bruno Pelizzari
Het nu vrijgelaten tweetal, van de 3 opvarenden, werd op 7 november naar het vaste land overgebracht. De kapitein weigerde ondanks de dreiging van geweld zijn schip te verlaten en werd kort daarop bevrijd door eenheden van EU-missie Atalanta, waaronder Nederlandse mariniers van de Hr. Ms. Amsterdam.

Gerichte schoten
Op 23 november 2010 ontdekte de boordhelikopter van de Amsterdam een verdachte skiff. De vermoedelijke piraten kregen de helikopter in de gaten en vluchtten naar het strand. De groep bleef echter onder onopvallende waarneming. Na zonsondergang vertrok het bootje opnieuw naar zee, waarop de speciale marinierseenheid  in actie kwam. Na een achtervolging op hoge snelheid, stoptekens en waarschuwingsschoten, werd er gericht gevuurd op de motoren van het bootje. Daarop gaven de zeerovers zich over.

Somalische piraten (foto: Kon. Marine)


Betrokkenheid
De Zuid-Afrikaanse schipper heeft vervolgens veel informatie verstrekt over de gepakte groep piraten en hun betrokkenheid bij de kaping en gijzeling. Ook geeft hij zijn volledige medewerking aan de lopende rechtszaak in Nederland. Hij is altijd erg begaan gebleven bij het lot van de 2 gegijzelden.

Operatie Atalanta van de Europese Unie en operatie Ocean Shield van de NAVO zijn gericht op het vergroten van de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië en het verstoren van piraterij op zee. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. De steeds professioneler uitgeruste piratengroepen opereren tot afstanden van 750 kilometer uit de kust van Somalië.

(ministerie van Defensie, 22 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten