maandag 18 juni 2012

Hr. Ms. Evertsen helpt Pakistaanse koopvaarder met motorpech

Hr. Ms. Evertsen heeft een Pakistaanse dhow, die met motorpech stuurloos bij de Hoorn van Afrika in de Indische Oceaan dreef, geholpen en in veiligheid gebracht.

Vrijdagmiddag om 12 uur lokale tijd reageerde Hr. Ms. Evertsen op een noodoproep van motorschip Al Hijrad, dat van Kishmayo in Somalië naar Sharjah in de Arabische Verenigde Emiraten onder weg was. De kapitein meldde dat de hoofdmotor was uitgevallen. Het luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine zette met hoge snelheid koers naar de opgegeven positie, op 70 mijl afstand.

Dhow met motorpech; boordhelikopter Hr. Ms. Evertsen (foto: Kon. Marine)
Door de hoge deining van de moesson die uit het zuidwesten kwam, konden de Rhibs van de Evertsen het koopvaardijschip, met 17 bemanningsleden aan boord, niet dicht genoeg naderen. Met de Lynx-helikopter lukte het wel om mensen en materieel aan boord te zetten. Volgens korporaal monteur Bas Hessing en korporaal machinist Simon van Velzen beschikte de bemanning van de dhow niet over de kennis en het materiaal om de motor te repareren. 

Gebarentaal
Omdat ook de juiste documentatie niet aan boord was, leverde de fabrikant telefonisch cruciale technische informatie om de werkzaamheden uit te voeren. "We hebben de bemanning in gebarentaal kunnen uitleggen hoe ze brandstofinspuiting en klepspeling kunnen instellen", vertelt Hessing achteraf.

Veilige locatie
Daar de motor niet gerepareerd kon worden, besloot de Evertsen om het schip naar een veilige locatie te slepen. Een trip die twee dagen duurde. Volgens kapitein-luitenant-ter-zee Boudewijn Boots, commandant van Hr. Ms. Evertsen, is het de taak van iedere zeeman om andere zeevaarders in nood direct te helpen. "We zijn hier om de vrije doorvaart op zee te waarborgen en de koopvaart te beschermen tegen piraten. Maar als we een schip in nood tegenkomen, staan we altijd klaar om te helpen."

(Koninklijke Marine, 18 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten