vrijdag 3 augustus 2012

Commandant der Strijdkrachten in Afghanistan en Afrika

Generaal Tom Middendorp
Generaal Tom Middendorp, sinds eind juni Commandant der Strijdkrachten (CDS), heeft de afgelopen dagen zijn eerste bezoek gebracht aan de uitgezonden eenheden in Afghanistan. Daarna vloog hij door naar Oost-Afrika om in Djibouti aan boord te gaan van Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Rotterdam.

Middendorp uitte overal zijn waardering voor het goede en bijzondere werk van de Nederlanders ver van huis. “We zitten in een hele moeilijke periode met veel onzekerheid. Ik begrijp en deel uw zorgen. Daar moeten wij samen doorheen”, refereerde hij aan de bezuinigingen en reorganisatie bij Defensie.

Jachtvliegtuigen
De CDS ging als eerst naar het luchtmachtdetachement met 4 F-16’s in Mazar-e-Sharif. De jachtvliegtuigen staan daar paraat voor de politietrainingsmissie en verzamelen inlichtingen met het fotoverkenningsysteem RecceLite en verlenen luchtsteun aan ISAF-troepen. Mazar-e-Sharif huisvest ook het National Support Element dat zorgt voor de logistiek.

Voetpatrouille
Tijdens een voetpatrouille in het district Khanabad in de provincie Kunduz, kreeg Middendorp een duidelijk beeld van de Police Operational Mentor and Liasion Teams. “Het is goed om met eigen ogen te zien hoe gedreven mijn mensen en de Afghaanse agenten het werk doen. Dat geeft ook vertrouwen in de transitie naar 2014 wanneer de Afghaanse overheid zelf de verantwoordelijkheid neemt.”Na nog een stop in Kabul waar hij te gast was op het ministerie van binnenlandse zaken en de Nederlandse ambassade vloog hij door naar Afrika.

Djibouti
Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam lost morgen Hr. Ms. Evertsen af als NAVO-vlaggenschip voor de antipiraterij-missie Ocean Shield. Middendorp: “Mede dankzij uw inspanning worden er minder schepen gekaapt en minder onschuldige mensen gegijzeld. Piraterij bedreigt onze welvaart. Die is afhankelijk van vrije handel en onbedreigd transport over zee. Met de inspanningen tegen piraterij boeken we echter concrete resultaten. Daar mag u trots op zijn.”

Omdat de marechaussee is ingezet voor de politietrainingsmissie in de provincie Kunduz, vergezelde commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens, Middendorp tijdens de reis.

(ministerie van Defensie, 3 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten