woensdag 15 augustus 2012

Marine onderschept tweeduizend kilo cocaïne

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft in het Caribisch Gebied een drugstransport van 2.000 kilo cocaïne onderschept. De drugsvangst werd eind juni al gedaan, maar kon in verband met het vervolgonderzoek en nog lopende operaties niet eerder dan vandaag bekend worden gemaakt.

Na de melding van een verdacht vaartuig door een Amerikaans patrouillevliegtuig werd vanuit het operatiecentrum op Marinebasis Parera te Curaçao een grootschalige zoekoperatie opgezet. Diverse internationale eenheden, waaronder het Dash 8-patrouillevliegtuig van de kustwacht en het luchtverdedigings- en commandofregat Tromp met haar Belgische boordhelikopter Alouette, zetten een achtervolging in op de zogenoemde ‘go fast’. Dergelijke zeer snelle drugsboten, in dit geval een met 4 buitenboordmotoren, proberen met een bliksemoversteek in een keer een grote hoeveelheid drugs te smokkelen.

Go-fast en Hr. Ms. Tromp (foto: Kon. Marine)

Bij de nachtelijke achtervolging gooiden de opvarenden de verzwaarde drugsbalen overboord. Een Amerikaans law enforcement team, tijdens de actie aan boord van Hr. Ms. Tromp, concludeerde op basis van schattingen en drugstests aan boord van de go fast dat het om 2.000 kilo cocaïne ging.

De actie vond plaats binnen drugsbestrijdingoperatie Martillo. Hierin werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika, waaronder de Cariben, een halt toe te roepen. Dit gebeurt onder meer door bestrijding van mensen- en drugssmokkel op zee en in de lucht.

Go-fast, gefotografeerd vanuit de boordhelikopter van Hr. Ms. Tromp
Foto: Kon. Marine

De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South waar de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, als een van de ondercommandanten deel van uitmaakt. Swijgman: “Tijdens deze actie is nadrukkelijk schouder aan schouder samengewerkt met internationale partners, de Kustwacht Caribisch Gebied en de Koninklijke Marine. Het toont aan dat gezamenlijk optreden de sleutel tot succes is.”

(ministerie van Defensie, 15 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten