donderdag 9 augustus 2012

Eerste inzet ScanEagle bij piraterijbestrijding

English summary: for the first time, the Dutch Royal Navy has deployed a mini-UAV on one of its vessels under operational circumstances. On Wednesday, Boeing's ScanEagle made its maiden nine-hour flight over the Gulf of Aden. It was launched from HNLMS Rotterdam, a Landing Platform Dock (LPD) and currently the flagship of NATO's counter-piracy operation Ocean Shield. The ScanEagle is operated by a 19-strong army unit on board of Rotterdam; members of the Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) Command.

Het nieuwe onbemande verkenningsvliegtuig van Defensie, de ScanEagle, heeft woensdag zijn eerste operationele vlucht gemaakt boven de Golf van Aden.Vanaf Hr. Ms. Rotterdam steeg het vliegtuigje in de vroege morgen op voor een vlucht van ruim 9 uur. Een 19-koppig team van de Koninklijke Landmacht, dat voor de eerste keer vanaf zee opereert, zorgt  voor de inzet van de ScanEagle. De specialisten van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance Commando uit ‘t Harde verzamelen er informatie mee voor de NAVO antipiraterij-missie Ocean Shield.

Taak
ScanEagle in hangar RDAM
Foto: AVDD
“Onze taak is om de commandant met informatie en inlichtingen te ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van zijn opdracht”, vertelt majoor Chris Sievers, de commandant van het team. Een gebiedsverkenning om onbekende schepen te detecteren en te onderzoeken op mogelijke piratenactiviteiten, vormde de eerste taak. Bijzonderheden deden zich niet voor. “Ook in deze hitte, toch zo’n 45 graden, heeft het systeem zich prima gehouden en hebben we geen problemen ondervonden”, zei een van de operators.

Bewijs
De ScanEagle, met een spanwijdte van ruim 3 meter, kan vanuit de lucht verdachte schepen in de gaten gehouden en bewijs verzamelen over activiteiten van mogelijke piraten. Het systeem kan ruim 16 uur vliegen en beschikt over een daglicht- of infraroodcamera, waarmee videobeelden live worden doorgezonden. Een lanceerinrichting schiet het toestel af en een haak, aan een paal bevestigd, vangt het vliegtuigje op bij de landing.

Missie
'Opvangarm' Scaneagle op helidek
Foto: Kon. Marine
Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam patrouilleert op het ogenblik in de Golf van Aden. Het 166 meter lange zogenoemde Landing Platform Dock is sinds 4 augustus het vlaggenschip van Ocean Shield. Deze operatie staat onder commando van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Op het schip bevinden zich ruim 350 bemanningsleden van de marine, maar ook van de landmacht, luchtmacht en marechaussee. Doel van de missie is het aanpakken van piraterij-activiteiten, het patrouilleren in de Golf van Aden, het beveiligen van schepen en het aanhalen van de banden met internationale partners.

(Rijksoverheid, 9 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten