maandag 6 augustus 2012

Overlevende atoombom Nagasaki krijgt militaire onderscheiding


door Guus Beenhakker

Ron Scholte (88) uit Gilze krijgt het Mobilisatie-Oorlogskruis toegekend van demissionair Minister van Defensie Hillen. Scholte heeft veel gediend in het leger en overleefde de atoombom in Nagasaki.

Scholte krijgt de onderscheiding als blijk van respect en waardering voor zijn uitzonderlijke diensttijd en verdiensten in de binnenlandse strijdkrachten.

Op 9 augustus dropte het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Nagasaki. Scholte bevond zich toen in de stad. Hij zat er in een krijgsgevangenkamp. Er vielen 70.000 doden, maar Scholte overleefde de bom.

Kolonel b.d. Jack Z. Brijl overhandigde hem het Oorlogskruis namens het Ministerie van Defensie en de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Tijdens de gemeentelijke veteranendag van de gemeente Gilze-Rijen zal er op een gepaste manier worden stilgestaan bij deze bijzondere eer.

Heemkring Molenheide tekende een aantal jaar geleden al mooie herinneringen op aan deze indrukwekkende periode in het leven van Ron Scholte.

(Omroep Brabant, 6 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten