dinsdag 7 augustus 2012

Nederlander civiel vertegenwoordiger NAVO in Afghanistan

De secretaris-generaal van de NAVO heeft de Nederlandse diplomaat Maurits Jochems benoemd tot Senior Civiele Vertegenwoordiger (SCV) in Afghanistan. In nauwe samenwerking met de militaire commandant van ISAF, de Amerikaanse generaal John Allen, coördineert ambassadeur Jochems de komende twee jaar het politiek-civiele beleid van de NAVO in Afghanistan.

In deze functie vertegenwoordigt hij de secretaris-generaal en de NAVO in Afghanistan. Half oktober neemt hij de taken over van de Brit Simon Gass.

De Senior Civiele Vertegenwoordiger onderhoudt namens de NAVO onder meer contacten op de hoogste niveaus met de Afghaanse overheid en internationale partners in het land. De SCV belichaamt de geïntegreerde benadering van ISAF, waarbij militairen, diplomaten en ontwikkelingsexperts samen werken aan de overgang naar een zelfstandig, veilig en democratisch Afghanistan.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat de benoeming past bij de nauwe betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan. ‘Een Nederlander als het civiele gezicht van de NAVO in het land sluit uitstekend aan bij de inspanningen van de Nederlandse politietrainingsmissie voor de opbouw van de civiele veiligheidssector’, aldus de minister.

Jochems is nu de Nederlandse ambassadeur in Tallinn, Estland. Hij was eerder plaatsvervangend directeur-generaal voor Operaties bij de NAVO (2005 – 2010) en in die periode onder meer ook tijdelijk SCV in Afghanistan (2008) en SCV in Pakistan tijdens de hulpoperatie van de NAVO na de aardbeving in oktober 2005. Voordien was hij onder meer directeur Veiligheidsbeleid bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (2001 – 2005).

Nederland is sinds zomer 2011 met ruim 500 politiefunctionarissen, militairen en civiele experts in Afghanistan om de civiele politie te trainen en te versterken en de opbouw van de rechtsstaat te ondersteunen. Van 2006 tot 2008 was de Nederlander Daan Everts SCV in Afghanistan.

(ministerie van Buitenlandse Zaken, 7 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten