maandag 13 augustus 2012

Minister Hillen: "Verder snijden maakt krijgsmacht invalide" (2)

Verder bezuinigen op Defensie staat volgens minister Hans Hillen gelijk aan “ledematen van het lichaam snijden.” De minister wil luider uitdragen dat meer bezuinigen op Defensie onverantwoordelijk is.“Verder snijden maakt de krijgsmacht invalide'', liet hij vandaag via verschillende media weten. “We zijn maximaal uitgeknepen.”

De bezorgdheid van Hillen om de krijgsmacht neemt toe nu in sommige partijprogramma’s staat dat het mes na de verkiezingen in de Defensieorganisatie is te zetten. Dit ondanks zijn eerdere oproepen niet verder te bezuinigen. De minister is van mening dat Nederland een duidelijke waarschuwing moet krijgen dat de veiligheid in het geding is. Hij wijst erop dat de laatste bezuinigingsronde van € 1 miljard nog loopt. Een proces dat 4 jaar zou duren. “Een aantal politieke partijen doet alsof we nu al een nieuwe slag kunnen slaan, maar dat is niet zo'', aldus Hillen, die de lopende bezuinigingen al "veel te veel'' vond.

Nonchalant
Verder op Defensie bezuinigen betekent sowieso dat Nederland zijn internationale NAVO-verplichtingen niet meer nakomt. Het zal ook gevolgen hebben voor wat de krijgsmacht nog kan. Voor inzet in eigen land of daarbuiten. Zoals de inzet tegen piraterij. Als zeeroverij niet wordt aangepakt heeft dat gevolgen voor de handel en vervolgens voor de economie. "Het zijn onze schepen, met onze producten, wij verdienen ons geld overal. Dat treft dus ook de inwoners van Nederland." De bewindsman waarschuwt dat Defensie niet iets is wat je vandaag bestelt en morgen hebt. Het vergt jaren oefenen om goed inzetbaar te zijn. Wat hem betreft is Nederland met Defensie veel te nonchalant omgesprongen terwijl er overal dreiging op de loer ligt, zoals cyberaanvallen.

Het Defensiebudget bedraagt € 7,8 miljard. Dat is ongeveer 1,4 procent van het bruto binnenlands product.

(ministerie van Defensie, 13 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten