vrijdag 24 augustus 2012

Knapen en Duitse collega leggen eerste steen justitiekantoor Kunduz

Samen met zijn Duitse collega Dirk Niebel legde staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vrijdag de eerste steen voor de bouw van een provinciaal Departement van Justitie in Kunduz.

Een sterkere rechtsstaat begint volgens Knapen bij het trainen van rechters, aanklagers, politie en advocaten. Tweede stap is een gedegen justitiële infrastructuur en bewustwording onder de bevolking. Naast het regionale hoofdkantoor dat een leidende rol moet gaan spelen bij het versterken van de rechtsstaat, komen er 12 subkantoren in de provincie Kunduz. ‘Samen vormen die een nieuw thuis voor rechters, aanklagers en advocaten en herkenbare rechtscentra voor de bevolking’, aldus staatssecretaris Knapen.

De staatssecretaris bezocht ook de gevangenis in Kunduz. Daar sprak hij met vrouwen die soms jaren in de gevangenis zitten na veroordeling voor 'morele misdaden.' Nederland investeert doelgericht in het verbeteren van de positie van deze vrouwen, onder meer door juridische steun van vrouwelijke advocaten die met Nederlandse steun worden opgeleid. 'De vrouwen gaven aan blij te zijn dat zij juridisch advies van andere vrouwen krijgen' aldus Knapen. Dankzij Nederlandse steun komt er een ruimte waar vrouwelijke gevangenen met hun advocaat kunnen overleggen. Bovendien komen er ruimtes waar de kinderen van gevangenen kunnen worden opgevangen en vrouwelijke bewakers taalcursussen kunnen krijgen.

(ministerie van Buitenlandse Zaken, 24 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten