maandag 20 augustus 2012

Treffen van Chinees en NAVO-vlaggenschip

In de strijd tegen piraterij hebben de NAVO en China elkaar gisteren getroffen in de Golf van Aden. Aan boord van Hr. Ms. Rotterdam, het vlaggenschip voor de antipiraterij-missie Ocean Shield, ontving eskadercommandant Ben Bekkering zijn Chinese ambtgenoot Zhou Xuming.

De NAVO en EU werken voor de kust van Somalië samen met onder meer een Chinese task force. China hecht ook grote waarde aan een ongestoorde goederenstroom langs de Hoorn van Afrika. De marine van het Aziatische land escorteerde sinds 2008 ruim 4.500 schepen door de Somalische wateren.  De inzet tussen de internationale partners wordt op verschillende wijzen gecoördineerd. Daarin passen dit soort ontmoetingen op zee, waarbij delegaties de laatste ontwikkelingen bespreken.

Onderzeeboot
Als eind deze maand de moesson gaat liggen en piraterijactiviteiten waarschijnlijk toenemen, krijgt het NAVO-vlootverband versterking. De Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis gaat naar Afrika, evenals 2 Amerikaanse fregatten en een fregat en patrouillevliegtuig van de Deense krijgsmacht.

(ministerie van Defensie, 20 augustus 2012)

Zie ook: Ontmoeting NAVO en China op zee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten