vrijdag 24 augustus 2012

Orkaannoodhulpoefening begonnen op Bovenwindse Eilanden

PHILIPSBURG - “Orkaan Joseph nadert de Bovenwindse Eilanden en zal naar verwachting als een orkaan van de vierde categorie over de eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba trekken.” Het had middenin het orkaanseizoen een echt bericht kunnen zijn. Maar vandaag betekende deze melding het begin van de jaarlijkse orkaannoodhulpoefening op de bovenwinden.

Hulpverlening voor, tijdens en na een orkaan is één van de hoofdtaken van Defensie in de regio.  Tijdens de orkaannoodhulpoefening neemt de De ‘battlestaf’ van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied stap voor stap het planningsproces door. Dit proces wordt gebruikt wordt wanneer er zich een echte orkaandreiging voordoet. Er worden verschillende scenario’s beoefend die de realiteit naderen.

De nadruk ligt dit jaar op het ondersteunen en faciliteren van de eilandelijke rampenstaven en hulpdiensten bij de uitvoering van hun rampenplannen. Op Saba en Sint Eustatius zal dit beoefend worden door onder andere een gesimuleerde vliegtuigramp en een evacuatie van burgers.

De orkaannoodhulpoefening vindt elk jaar rond begin september plaats op de Bovenwindse Eilanden en duurt nog tot 27 september.

(Wereldomroep, 24 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten