woensdag 1 augustus 2012

Oudste Ridder Militaire Willems-Orde overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Frits Jan Willem den Ouden is gisteren op 98-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Breda. Hij was de oudste nog levende Ridder MWO en tevens de laatste die bij de Koninklijke Luchtmacht heeft gediend.

De oud-luchtmachtmilitair verdiende zijn sporen onder meer door zijn inzet tegen de Japanners in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De in 1914 geboren Hagenaar begon op 22-jarige leeftijd overigens als officier bij de artillerie.

Eenmaal ‘in de oost’, voormalig Nederlands-Indië, schoolde hij om naar de vliegdienst, waar hij in 1939 zijn groot militair vliegbrevet haalde. Onder zijn leiding wisten de Nederlandse bommenwerpers de Japanners veel schade toe te brengen. Dit ging altijd gepaard met groot gevaar voor eigen leven, getuige ook de ruim honderd kogelgaten in zijn vliegtuig bij een van de aanvallen

B-25
Den Ouden werd in 1942 voor zijn inzet beloond met een Militaire Willems-Orde. De jaren daarna leidde hij Nederlandse vliegers op in Amerika op de Royal Netherlands Military Flying-School en vloog hij vervolgens nog vele missies vanuit Australië met een B-25 Mitchell bommenwerper van het 18e Squadron. Na de oorlog keerde Den Ouden terug naar Nederland waar hij op juni 1950 met eervol ontslag ging.

Metaal
Jarenlang werkte Den Ouden voor een metaalbewerkingbedrijf en in 1970 richtte hij de voormalige scheepswerf 'De Amer' op. Er zijn jaarlijks 100 motorboten gemaakt voor de wereldmarkt, die vooral voor patrouilles gebruikt werden. Op 60-jarige leeftijd verkocht hij het bedrijf en ging hij met pensioen

Warm hart
Behalve de Militaire Willems-Orde, Ridder vierde klasse, ontving Den Ouden ook het Vliegerkruis, het Oorlogsherinneringskruis en het Ereteken voor de Orde en Vrede. Den Ouden bleef  defensie en de luchtmacht een warm hart toedragen en was een graag geziene gast op vele bijeenkomsten waar hij geanimeerd verslag deed van zijn ervaringen. Den Ouden was 9 maart van dit jaar nog te gast bij de luchtmacht toen luitenant-generaal Sander Schnitger het commando over dit krijgsmachtdeel overnam van zijn ranggenoot Jac Jansen.

Oudste
Er zijn nu nog 7 levende Ridders MWO over. De Engelsman Ken Mayhew (1917) is nu de oudste. Verder zijn het de Edward Fulmer (USA, 1919) en de Nederlanders Albert Hoeben (1920), Cornelis van den Hoek (1921), Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill (1918), Giovanni Hakkenberg (1923) en de enige actief dienende militair kapitein Marco Kroon (1970).

(ministerie van Defensie, 1 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten