zondag 26 augustus 2012

Unieke ontmoeting op Hr. Ms. Rotterdam

Foto: Kon. Marine

Een unieke ontmoeting op het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam. Zo'n vijftig vertegenwoordigers uit de Somalische regio Puntland waren er te gast en hebben gesproken met de staf van 'Ocean Shield', de NAVO-operatie tegen piraterij. In het Somalische gezelschap bevonden zich een minister, een gouverneur, en vertegenwoordigers van een aantal dorpskernen. Tijdens het bezoek spraken zij over de aanpak van piraterij voor de kust van Somalië en de rol die de bewoners van de regio daarin spelen.

Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat een dergelijk direct contact met (stam)leiders uit Puntland of andere Somalische representanten op deze schaal heeft plaatsgevonden aan boord van een van de schepen die betrokken zijn bij de strijd tegen piraterij.

Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties is Puntland (weer) het centrum geworden van de piraterij. Het rapport was erg kritisch op de leiders van Puntland, die weliswaar 'kleine piraten' aanpakken en opsluiten, maar de 'grote jongens' in deze miljoenenbusiness ongemoeid zouden laten.

(Defensie weblog, 26 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten