woensdag 1 augustus 2012

Russisch schip speelt spelletje met EU

UPDATE 6: De Alaed is dinsdagavond de Straat van Gibraltar gepasseerd, en daarna de AIS weer uitgezet.  Ook vóór de Straat van Gibraltar stond de AIS twee maal langdurig uit (van 0353 tot 0820 GMT, en van  0911 tot 1515 GMT). Dat is vreemd in een dergelijk drukke vaarroute. Nog vreemder is dat het schip opeens van koers wijzigde: van oost naar noord-west. Zou het schip op zee zijn bijgetankt? Een rendez-vous met een ander schip? Hoe het ook zij, de Alaed heeft Gibraltar ditmaal links laten liggen en vaart nu de Middellandse Zee in. Bij een eerdere trip vanuit de Syrische haven Tartous/Tartus maakte de Alaed wel een stop bij Gibraltar.

UPDATE 5: De AIS is weer langdurig uitgezet. De Alaed dook dit weekeinde op ten noord-westen van Cap Finisterre (Spanje). Momenteel vaart het schip richting de Straat van Gibraltar, ter hoogte van de Portugese hoofdstad Lissabon. (maandag 10:40 CET)

UPDATE 4: De Alaed is nu voorbij het nauwste stuk van het Kanaal tussen Calais en Dover. Voor de verandering is de AIS van het schip weer uitgezet. Op dat moment bevond het schip zich nog in de Britse territoriale wateren. IJs en weder dienende is het voorlopig even wachten op het volgende interessante moment in de reis van de Alaed. Dat is in het oosten van de Middellandse Zee. Volgens plan moet het schip door het Suez-kanaal, maar aan bakboord (links) ligt dan de Syrische haven Tartous/Tartus.

UPDATE 3: Ter hoogte van Rotterdam heeft de Alaed zijn AIS weer aangezet. Het schip is nu bijna bij het smalste stuk van het Kanaal tussen Calais en Dover en heeft er voor gekozen door de Britse territoriale wateren te varen.

situatie ca. 12:45
UPDATE 2: Het 'verstoppertje spelen' gaat door. Na vannacht de AIS enige tijd te hebben aangezet is het schip nu weer 'onzichtbaar'. De AIS werd uitgezet om ca. 04:20', het schip voer toen op de Noordzee ter hoogte van Alkmaar. De Alaed moet overigens wel zichtbaar zijn op de radar van de talrijke schepen die zich in de drukke vaarroute langs Nederland bevinden (en de radar van de kustwacht).

UPDATE: de MV Alaed heeft vannacht om ca. 03:30 Nederlandse tijd zijn Automatische Identificatie Systeem (AIS) weer aangezet. Het schip voer op dat moment op de Noordzee, iets ten zuiden van Den Helder. Opvallend genoeg heeft het schip daarna een volledige cirkel gedraaid (zie onderstaande afbeelding van het AIS-volgprogramma FleetMonitor). De reden hiervoor is onduidelijk.


MV Alaed draait cirkel, ca. 03:45

Het heeft er alle schijn van dat het Russische vrachtschip MV Alaed een spelletje speelt met de Europese Unie. Het schip is woensdag van de 'radar' verdwenen - dat wil zeggen dat op de Noordzee ten noorden van Nederland zijn Automatische Identificatie Systeem (AIS) heeft uitgezet. Dankzij dat systeem kunnen schepen elkaar al op grote afstand 'zien' en kunnen reders de voortgang van hun schepen controleren.

MV Alaed

Afgelopen juni, toen het schip nog onder de vlag van Curaçao voer, werd het door Groot-Brittannië tegengehouden toen het met gereviseerde gevechtshelikopters onderweg was naar Syrië. Dat tegenhouden gebeurde door het ongeldig verklaren van de verzekering, waardoor het schip onderweg naar Syrië geen haven zou kunnen aandoen. Het keerde daarop terug naar Rusland. De officiële bestemming was St. Petersburg, maar op weg daarheen werd ook al de AIS uitgezet. Alom wordt aangenomen dat het schip 'stiekem' de haven van Baltiysk in de Russische enclave Kaliningrad aandeed. Daar zouden de Syrische helikopters al dan niet zijn gelost.

Intussen voert de Alaed de Russische vlag en zijn de EU-sancties tegen Syrië verder aangescherpt. In theorie zou het schip staande gehouden en onderzocht kunnen worden zodra het zich in de territoriale wateren van een lidstaat van de EU bevindt. Moskou heeft intussen duidelijk gemaakt dat het zich niets van de EU-sancties aantrekt; volgens Rusland zijn deze maatregelen illegaal.

Dinsdag passeerde de Alaed zonder problemen de zee-engte tussen Denemarken en Zweden. Vannacht bevindt de Alaed zich volgens een deskundige ter hoogte van Texel (uitgaande van de laatst bekende koers en vaart). In de loop van donderdag zal het schip dan het Kanaal passeren. Als eindbestemming is De-Kastri opgegeven, in het uiterste oosten van Rusland.

(Defensie weblog, 1 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten