donderdag 17 januari 2013

Hr. Ms. De Ruyter vaart uit voor antipiraterijmissie EU

Hr. Ms. De Ruyter. Foto: Marine

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. De Ruyter vertrekt zondag 20 januari uit thuishaven Den Helder. Het schip wordt de komende maanden in de wateren rond Somalië ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA.

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het verstoren van piraterij in de Golf van Aden en Indische Oceaan, het beschermen van kwetsbare scheepvaart en het escorteren van schepen varend voor het World Food Program (WFP).

NH-90. Foto: Marine
Het fregat is tijdens de missie uitgerust met een enhanced boarding element van het Korps Mariniers, een medisch team en een NH-90 helikopter. Het is voor het eerst dat deze nieuwe defensiehelikopter operationeel wordt ingezet.

Hr.Ms. De Ruyter is een Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) van de De Zeven Provinciënklasse. Het is een van de vlaggenschepen van de Koninklijke Marine. Hiertoe beschikt het schip over uitgebreide commando-, communicatie- en datafaciliteiten. De bemanning bestaat voor deze missie uit 220 Nederlandse militairen. De commandant van Hr.Ms. De Ruyter is kapitein-luitenant-ter-zee Harold Liebregs.

(ministerie van Defensie, 17 januari 2012)

1 opmerking:

  1. Mijn man is vandaag uitgevaren.
    Ik wil iedereen die achter blijft zeggen: sterkte! En voor de bemanningsleden: Succes allemaal! groetjes, K.

    BeantwoordenVerwijderen