maandag 7 januari 2013

'Militairen gekort door nieuw loonstrookje'

Militairen worden per direct tot vijf procent gekort op hun inkomen. Dat komt volgens het AD door een verandering rond de ziektekostenbijdrage. Die geldt voor alle Nederlanders, maar pakt voor de militairen verkeerd uit.

Het loonstrookje is met ingang van dit jaar eenvoudiger gemaakt. Dat moet werkgevers veel rompslomp besparen. De ziektekostenbijdrage wordt nu bijvoorbeeld verrekend met de loonbelasting. Daar merken de meeste werknemers niets van, maar militairen hebben een aparte ziektekostenregeling. Daardoor worden de ziektekosten bij hen niet verrekend met de loonbelasting en valt die belasting dus hoger uit.

Het afgelopen weekeinde kregen alle vijftigduizend militairen een brief waarin de gevolgen worden uitgelegd. Dat leidde volgens de militaire vakbond ACOM tot honderden verontruste reacties. Voorzitter Jan Kleian spreekt in de krant van 'geklungel van de bovenste plank'. Defensie had volgens de bonden meer aandacht moeten hebben voor de bijzondere positie van militairen.

Achter de schermen hebben de vakbonden de afgelopen maanden vergeefs geprobeerd de maatregel terug te draaien. In de brief aan de militairen wordt volgens voorzitter van vakbond AFMP Wim van de Burg de suggestie gewekt dat de korting het gevolg is van de economische crisis. "Terwijl ze zelf hebben geblunderd in de ontwerpfase van het nieuwe loonstrookje", zegt hij in de krant. Dat heeft volgens hem veel kwaad bloed gezet.

Defensie zegt in de krant met een oplossing te komen door de terugval te dempen met vijftig miljoen euro uit eigen budget. De terugval zou dan nog maar anderhalf procent zijn. De vakbonden zijn niet tevreden omdat nog altijd sprake is van een terugval en omdat het geld uit het eigen budget moet komen. Zij vrezen dat dit andere bezuinigingen tot gevolg heeft.

(Novum/nieuws.nl, 7 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten