vrijdag 11 januari 2013

Luchtmacht vliegt Elfstedentocht bij start jubileumjaar

Met het vliegen van de Elfstedentocht zijn vandaag de festiviteiten rond 100 jaar militaire luchtvaart in Nederland van start gegaan. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger en Commissaris van de Koningin in Friesland John Jorritsma legden per helikopter de route af.

Daarnaast gaf de luchtmacht aan de provincie een concert cadeau als onderdeel van het eeuwfeest. Ook de andere 11 provincies krijgen een dergelijk muzikaal presentje van het luchtwapen.

Onmisbaar
De luchtmacht wil dit jaar nog eens extra onderstrepen dat het krijgsmachtdeel onmisbaar is bij alle militaire operaties en daarnaast veel taken in Nederland uitvoert, uiteenlopend van assistentie bij het blussen van branden en het controleren van dijken tot de bewaking van het Nederlandse luchtruim.

Luitenant-generaal Schnitger gaf het startsein in Friesland, omdat "wij grote steun ervaren van de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland. Vandaag willen wij iets terug doen voor deze steun en u op een unieke manier bedanken. Wij vliegen vandaag de route van de Elfstedentocht; uniek voor Friesland."

Activiteiten
De relatieconcerten vormen een onderdeel van de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan van de militaire luchtvaart in Nederland. Basisscholieren laten ballonnen op, leerlingen van middelbare scholen mogen gedichten schrijven over de militaire luchtvaart te schrijven en techniekstudenten studies wordt gevraagd om het vliegtuig van de toekomst te ontwerpen. De beste gedichten worden voorgedragen tijdens het relatieconcert, de winnaar(s) van het beste ontwerp ontvangen een luchtvaartgerelateerde prijs.

(ministerie van Defensie, 11 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten