donderdag 10 januari 2013

Doel Hennis: krijgsmacht sterker uit crisis

“Laten we er samen voor Defensie een positief jaar van maken! Defensie is té mooi en té belangrijk om voor minder te gaan.” Dat was de boodschap van minister Hennis-Plasschaert voor 2013. Ze zei dit woensdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor Defensiepersoneel in haar departement in Den Haag.

Ze ging niet voorbij aan het feit dat 2013 een lastig jaar wordt, met af en toe luide protesten. “Ik begrijp dat”, zei ze meelevend. “Niemand wil bezuinigen, niemand wil minder. We richten ons liever op een positieve horizon.”

Hennis is het sinds haar aantreden als minister opgevallen dat er bij Defensie geen gebrek aan werklust heerst. “Als er ergens keihard wordt gewerkt aan de toekomst van Nederland, dan is het hier, bij Defensie, de Nederlandse krijgsmacht. Want zonder onze militairen, geen vrijheid en veiligheid.  En zonder vrijheid en veiligheid, geen welvaart! Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.”

Onrust en conflicten
De bewindsvrouw vervolgde te zeggen dat het belang van Defensie voor Nederland eerder toe, dan afneemt. “Er zijn grote veranderingen in de wereld om ons heen. Landen die miljarden investeren in de opbouw van legers. Landen die zeldzame grondstoffen, schaars voedsel of drinkwater opeisen. Onrust en conflicten. Voor niemand goed. En zeker niet voor handelsland Nederland.”

De minister beloofde geen gouden bergen, wel vastberadenheid om probleemdossiers zo voortvarend en zorgvuldig mogelijk aan te pakken en om rust te brengen. “Daarom wordt 2013, hoe lastig het soms ook zal zijn, ook hét jaar van een positieve horizon. Met als doel: de krijgsmacht sterker uit de crisis.”

(ministerie van Defensie, 9 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten