dinsdag 29 januari 2013

26 marineschepen krijgen nieuw predicaat: Zr. Ms.

Ronald Boutkan

Den Helder – De troonswisseling brengt voor de marine weinig extra werk met zich mee. Alhoewel veel schepen officieel van naam wijzigen, omdat het predicaat Hr. Ms. moet veranderen in Zr. Ms., is dat in de praktijk slechts een kleine aanpassing.

Alle schepen die officieel in dienst zijn gesteld en daarmee zijn toegevoegd aan de Nederlandse oorlogsvloot, hebben het predicaat Hr. Ms., wat staat voor Harer Majesteits. “Dat verandert op 30 april officieel in Zijner Majesteits”, meldt defensiewoordvoerster Karen Gelijns. “Het gaat om zes fregatten, een bevoorradingsschip, twee amfibische transportschepen, vier onderzeeboten, tien zes mijnenjagers en twee van de vier patrouillevaartuigen.”*

Omdat de toevoeging alleen staat vermeld op het doek dat op de valreep van een schip hangt, valt het dus wel mee met het extra werk dat de marine heeft aan de troonswisseling. “Het predicaat staat niet op de naamborden en ook niet op briefpapier en dergelijke”, aldus Gelijns. “En overal hangen al portretten van Willem-Alexander en Maxima, dus daar zijn we ook snel klaar mee.”

(Den Helder Actueel, 29 januari 2013)

* Plus de Hydrografische opnemingsvaartuigen Hr. Ms. Luymes en Hr. Ms. Snellius, het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan, het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur en het zeilend opleidingsschip Hr. Ms. Urania.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten