donderdag 3 januari 2013

CDS zwaait Patriots uit

Maandag 7 januari vertrekken de Nederlandse Patrioteenheden naar Turkije voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. Voorafgaand aan het vertrek licht de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp in een persconferentie het doel van de inzet toe. De detachementscommandant, luitenant-kolonel Marcel Buis, geeft aansluitend een toelichting op de uitvoering van de missie.

De Patrioteenheden vertrekken vanaf de thuisbasis, het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) op de luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel. Die dag rijden de eenheden naar de Eemshaven, waar het materieel wordt ingescheept voor het transport naar Turkije. Naar verwachting komt het materieel daar rond 22 januari aan.

Op dinsdag 8 januari vertrekken ongeveer 30 Nederlandse en 20 Duitse kwartiermakers vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Zij gaan voorbereidingen treffen op de locaties waar de Patrioteenheden gestationeerd worden. De hoofdmacht van ongeveer 270 Nederlandse militairen vertrekt op 21 januari naar Turkije.

Turkije heeft de NAVO verzocht om bijstand voor het beschermen van haar bevolking en grondgebied. Nederland zet samen met Duitsland en de Verenigde Staten in totaal zes Patriot-eenheden in voor de bescherming van Turkse bevolkingscentra.

(ministerie van Defensie, 3 januari 2013)


Adana: Nederland; Gaziantep: VS; Kahramanmaraş: Duitsland
(infographic: ministerie van Defensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten