maandag 7 januari 2013

Patriots op weg naar Turkije

Twee Nederlandse Patriot-eenheden zijn vandaag onder marechausseebegeleiding op weg gegaan naar de Eemshaven in Delfzijl, voor Patriots in konvooi naar Eemshaven naar Turkije. Het raketverdedigingsmaterieel trekt met 150 voertuigen en 130 aanhangers over de A50 en de A28 naar de zeehaven. De systemen beschermen de NAVO-bondgenoot tijdens operatie Anatolian Protector tegen aanvallen met Scud-raketten vanuit Syrië.

Nederlandse Patriot-lanceerinrichting. Foto: Defensie

De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) begonnen vanaf de thuisbasis, Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, aan de bijna 300 kilometer lange wegverplaatsing. De 2 Patriot-luchtverdedigingssystemen met onder meer radarstations en lanceerinrichtingen rijden in 6 konvooien van elk 25 voertuigen en zo’n 20 aanhangers. In de Eemshaven gaat het materieel aan boord van een transportschip om onder begeleiding van 5 militairen naar verwachting op 22 januari in Turkije te arriveren.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp deed de militairen uitgeleide: “Door militair je tanden te laten zien, voorkomen we nog meer geweld. Want, hoe tegenstrijdig dat voor sommigen van u wellicht klinkt, soms voorkom je met wapens juist doden en gewonden. Dat is precies hoe Nederland de krijgsmacht inzet, zie ook het succes van de jacht op piraten.”

Morgen vertrekken zo’n 30 Nederlandse en 20 Duitse kwartiermakers vanaf Vliegbasis Eindhoven om de missie voor te bereiden. De hoofdmacht van ongeveer 270 Nederlandse militairen volgt op 21 januari.

Reële dreiging
Turkije heeft de NAVO verzocht om bijstand voor het beschermen van haar bevolking en grondgebied tegen beschietingen met middellange-afstandsraketten vanuit brandhaard en zuiderbuur Syrië. Middendorp: “Die dreiging is reëel. Deze zogenoemde Scud-raketten hebben een potentieel bereik van honderden kilometers en kunnen dus met gemak op Turkse steden terechtkomen.”

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten nemen met elk 2 Patriot-systemen ieder een sector voor hun rekening. De Nederlanders gaan naar Adana, met 2,1 miljoen inwoners de grootste stad in Zuid-Turkije.

(ministerie van Defensie, 7 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten